Cu cât statul California se îngroapă mai mult în datorii, cu atât este privat de o sursă importantă din venituri, căci industria cinematografică se află în plin exod către alte state şi către provinciile Canadei.
Oriunde filmările se fac cu costuri mult mai mici este mai bine decât în California, stat ameninţat cu falimentul din pricina unei datorii publice de cel puţin 24 miliarde dolari. Uriaşa datorie este aproape echivalentă cu veniturile anuale de circa 30 miliarde USD pe care le încasează industria filmului, oferind şi locuri de muncă pentru 250.000 de locuitori.
Dar, câtă vreme chiar şi cele mai mari case de producţie au fost lovite de efectele crizei economice, ele migrează către zonele unde costă mai puţin să faci un film, a remarcat cotidianil spaniol El Pais, citat de Agerpres. Astfel, până şi „Terminator Salvation” – o continuare a seriei în care a jucat guvernatorul californian, Arnold Schwarzenegger – nu se turnează în statul care l-a adoptat pe fostul culturist austriac, ci în New Mexico.
Graţie acestui film şi a altora, New Mexico, odinioară „neatractiv” pentru alţi regizori decât cei de westernuri, a ajuns să încaseze 1,4 miliarde USD pe an, după o „reţetă de succes” patentată de guvernatorul Bill Richardson. Acesta face frecvent călătorii la Los Angeles, unde vine cu oferte avantajoase pentru mai-marii studiourilor: reduceri de impozite de 25%, împrumuturi de 10 milioane USD, ba şi subvenţiii de până la 50% din costul unei producţii.
Reuşitele lui Bill Richardson în a atrage producătorii de filme departe de Hollywood spre locaţii mai puţin cunoscute vin după ani buni în care, supremaţia Californiei în industria cinematografică a fost „ştirbită”. Efectele exodului se văd deja. Cele mai mari succese de casă din SUA în aceste zile sunt producţii filmate în afara studiourilor din Los Angeles.
De pildă, „Watchmen” a fost filmat în Canada, iar noua producţie a seriei „Batman” („The Dark Knight”) – la Chicago. Ţara vecină de la Nord a profitat de vremurile în care dolarul canadian era devalorizat faţă de cel al SUA, ceea ce a atras la Vancouver şi Toronto echipele a sute de filme în ultimul deceniu. Între cele mai cunoscute filme sunt „X-Men” şi „Brokeback Mountain”.
În timpul campaniei electorale din 2002, Schwarzenegger făcuse o promisiune – „Vreau să aduc înapoi filmele. A fost mereu sursa noastră de export, iar acum canadienii ne-au furat-o” – rămasă încă neonorată.
Legislativul californian s-a opus, în mod repetat, propunerilor lui „Schwarzie” de reducere a impozitelor pentru industria filmului. Doar criza de pe Wall Street a înfrânt opoziţia. Odată cu băncile care au început să aibă probleme cu „creditele toxice”, fiind salvate de Trezoreria SUA cu banii contribuabillor, spectrul falimentului s-a apropiat de mari case de producţie.
Pentru a le salva, Congresul Californiei a acceptat, recent, să ofere impozite cu 20% mai reduse pentru filmele care vor costa între şapte şi 52 milioane dolari. Aşa-numitele filme „independente” (cu buget sub şapte milioane USD) vor fi scutite de 25% din impozite. În ambele situaţii, producătorii vor avea obligaţia ca 75% din scene să fie filmate pe teritoriul Californiei.
INFO PLUS
cu 50% mai puţine lung-metraje şi seriale de televiziune se filmează anul acesta în California faţă de 2003
31% dintre scenariile după care se fac filme în 2009 au ca loc de desfăşurare acest mare stat de pe coasta Pacificului, faţă de 66% în urmă cu cinci ani
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.