The Debate over Medical Costs Is Catching Up with Obama

<--

Ziektekostendebat is afrekening met Obama

dinsdag 1 september 2009 19:22

Als de hervorming Obama niet lukt is zijn presidentschap mislukt

President Barack Obama beschouwt een herziening van het stelsel voor de ziektekostenverzekering als het magnum opus van zijn presidentschap.

Bijzonder ambitieus had hij gewild dat deze ingewikkelde materie voor het zomerreces van het Congres geregeld zou zijn. Het gevaar om zo’n onderwerp zo nadrukkelijk als een pièce de résistance te etaleren, is natuurlijk dat als hij er niet in slaagt het Congres mee te krijgen, hij bij voorbaat als een mislukt president zal worden gezien.

Gematigde Republikeinen

Om niet dezelfde fout te maken als president Bill Clinton bij een eerdere herzieningspoging in 1994, heeft Obama volstaan met het aangeven van een aantal grote lijnen waaraan de nieuwe opzet moet voldoen. Voor de rest mag het Congres het uitzoeken. Daar buitelen de wetsontwerpen de laatste maanden over elkaar heen.

Het heeft er alle schijn van dat Obama zijn hoop om een aantal gematigde Republikeinen mee te krijgen moet laten varen. De Democratische partijgenoten van de president mogen dan zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat in de meerderheid zijn eensgezind zijn ze allerminst.

De president ondervindt veel tegenstand uit velerlei hoeken. Opmerkelijk genoeg zijn de meeste belangengroeperingen zoals de farmaceutische industrie, in 1994 nog mordicus tegen, ditmaal wel geporteerd voor de plannen van het Witte Huis.

Gevoel

Het debat wordt overigens steeds minder op basis van feitelijke juiste argumenten gevoerd maar beweegt zich meer en meer op de golven van het gevoel.

Voor een grote minderheid van de Amerikanen zegt dat gevoel dat die vreemde snoeshaan van een Obama eigenlijk niet in het Witte Huis thuishoort. Hem op het terrein van de ziektekostenverzekering een nederlaag te bezorgen zou een vurig verhoopt en vroegtijdig Waterloo betekenen; een revanche voor zijn verkiezingszege in 2008.

Bij het begin van het nieuwe seizoen is er voor Obama alle reden zijn hart vast te houden. Zijn waarderingspercentage is gedaald naar 50. De dood van Senator Ted Kennedy, die een nieuwe regeling voor de ziektekosten ‘de belangrijkste zaak van zijn politieke leven had genoemd, leidt er waarschijnlijk niet toe dat collegae uit piëteit hun stem bepalen.

Meerderheid kwijt

Bovendien zijn de Democraten door de dood van Kennedy tijdelijk hun meerderheid van zestig zetels in de Senaat kwijt. Daardoor wordt obstructie van Republikeinse zijde weer een stuk makkelijker. Maar er blijft een kans dat de gematigde Republikeinse Senator Olympia Snowe uit Maine juist daar een stokje voor zal steken door over te lopen naar het Democratische kamp.

Wanneer de beraadslagingen volgende week worden hervat zal blijken of de zogenoemde ‘publieke optie’ waar onder andere Obama voorstander van is, toekomst heeft. Bij die optie zou de overheid rechtstreeks gaan participeren in een deel van te verzekeren markt. Staatsocialisme briesen zijn tegenstanders. Daarom wordt nu eerder gedacht aan het opzetten van coöperaties.

Kortom, de voorstellen van Obama zijn nog niet dood, maar zijn wel op de intensive care beland.

About this publication