Credibility

<--

Geloofwaardigheid

Abdullah Abdullah, de rivaal van de huidige Afghaanse president Hamid Karzai, haakt af voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in zijn land. Daarmee volgt Hamid Karzai zichzelf op en lijkt de tweede ronde een maat voor niets te worden. De reden dat Abdullah Abdullah afhaakt, is de vrees dat ook de tweede ronde niet op een eerlijke manier zal verlopen. De weigering van Karzai om de Afghaanse kiescommissie te vervangen, was voor Abdullah genoeg om uit de race te stappen.

Daarmee zit Afghanistan pas goed in een impasse. Na de massale fraude bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen lijkt Karzai steeds minder steun te hebben van de Afghaanse bevolking. Zijn regime is corrupt en niet in staat om ook maar iets te doen aan de veiligheid van de bevolking. Zijn ‘automatische’ herverkiezing is niet van die aard om het vertrouwen van de bevolking te herstellen.

Voor de Amerikaanse en Westerse leiders die troepen in het land hebben, is het evenmin een gemakkelijke situatie. Karzai gaf zijn nederlaag in de eerste ronde toe na zware Amerikaanse druk. Maar met het vertrek van Abdullah is de tweede ronde zijn legitimiteit kwijt. Washington geloofde al niet meer in de huidige president en er zal veel moeten gebeuren vooraleer dat vertrouwen hersteld kan worden.

Wat er deze week staat te gebeuren, is dan ook onduidelijk. De Taliban waarschuwde al voor aanslagen in de aanloop naar de nieuwe stemronde. Het is erg onzeker dat de terreur zal afnemen, nu alleen Karzai nog tot president gekozen kan worden.

Voor de Amerikaanse president, Barack Obama, wordt de puzzel in Afghanistan alleen maar groter. Op zijn bureau ligt nog altijd een rapport van generaal Stanley McChrystal, de bevelhebber van de Westerse troepen in Afghanistan. Die vraagt 40.000 soldaten meer om de opstandelingen in Afghanistan terug te dringen en de aanslagen beter te kunnen verhinderen.

Obama, die van de oorlog in Afghanistan het speerpunt van zijn buitenlandse beleid wilde maken, moet nu afwegen of het zenden van extra troepen inderdaad het tij kan keren. De oorlog was in de eerste plaats bedoeld om de Taliban en de leden van Al Qaeda aan te pakken. Maar de burgeroorlog lijkt zich steeds verder uit te breiden. Het zijn blijkbaar niet alleen de religieuze fanatici die in opstand komen. Voor het herstellen van de vrede en het terugdringen van de terroristische groeperingen lijkt hoe dan ook een andere aanpak nodig.

Het democratische proces in Afghanistan heeft een serieuze klap gekregen. Abdullah heeft de deur nog niet helemaal achter zich dichtgetrokken. Maar het zetelende Afghaans regime lijkt maar weinig inschikkelijk en zelfverzekerd. Nog eens vijf jaar Karzai belooft alvast niet veel goeds voor de Afghanen.

About this publication