“The Elders”, (Batranii inte¬lepti ai lumii), un grup care reu¬nes¬te mari personalitati politice si culturale, fosti presedinti si premieri de state si laureati ai Premiului Nobel pentru Pace, umbla prin “zonele fierbinti” ale lumii, incercand sa stinga focurile, sa aplaneze conflic¬te, sa netezeasca asperitati politice si sociale. “The Elders” a fost infiintat in 2007, din initiativa lui Nelson Mandela, cu prilejul sarbatoririi a 89 de ani de viata a fostului presedinte al Africii de Sud.
Din grupul “Batranilor” sositi la Ierusalim au facut parte Jimmy Carter, fostul presedinte al Statelor Unite, arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, fostul prese¬dinte al Braziliei Fernando Henrique Cardoso, fosta presedinte al Irlandei si presedinta a Comisiei ONU pentru drepturile omului Mary Robinson, fostul prim-ministru al Norvegiei Gro Brundtland, militanta indiana pentru drepturile femeii Ela Bhatt, oamenii de afaceri Richard Brandon si Jeff Skoll. Ei s-au intalnit cu presedintele Israelului Shimon Peres si liderii Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas (Abu Mazen) si prim-ministrul Salam Fayyed.
Intrebat cu ce ocazie prin Tara Sfanta, Jimmy Carter a raspuns: “Simplu, am venit in Orientul Mijlociu pentru a contribui la instaurarea pacii si pentru a sprijini contributia cetatenilor la rezolvarea neintelegerilor. Nu venim sa-i invatam pe altii, ci pentru ca noi sa invatam”.
Naivul Jimmy Carter, e aproape induiosator sa observi patosul acestui om care chiar crede cu adevarat in instaurarea pacii intre evrei si arabi, chiar crede ca israelienii ii vor asculta sfaturile, chiar crede ca palestinienii se vor lasa ajutati. Fostul presedinte al Statelor Unite ai anilor 1977-1981 a plans printre ruinele Gazei si la vederea caselor din asezarile israeliene Shderot si Ashkelon, lovite de rachetele urii palestiniene.
Nu erau lacrimi de crocodil. Pragmaticul Carter, american cu inima mare, simplifica lucrurile. Razboiul din Gaza din ianuarie 2009 il rezuma astfel: Rachete fabricate artizanal au fost lansate asupra asezarilor evreiesti vecine Gazei, si atunci Israel a raspuns prin distrugeri masive provocate de bombe, rachete si invazie terestra. Ambele parti, conform “Raportului Goldstone” sunt vinovate de “crime de razboi”, si cum era de asteptat atat israelienii, cat si palestinienii au respins aceste acuzatii. Carter ii da dreptate lui Goldstone, subliniind apasat ca judeca¬torul sud-african Richard Goldstone, unul dintre juristii cei mai apreciati din lume, este un evreu cinstit si foarte religios.
Un an dupa incheierea acestui razboi nefericit, Carter deplange soarta gazateenilor, siliti sa traiasca ca intr-un ghetou, inconjurat de un zid impenetrabil. Sute de mii de palestinieni ale caror case au fost distruse “intentionat”, traiesc in corturi improvizate.
Tot ce scrie presedintele american este adevarat, un singur lucru uita insa Carter sa-l aminteasca: regimul terorist al fundamentalistilor Hamas din Gaza. O banda de netrebnici extremisti a pus stapanire, printr-un puci armat, pe Gaza, rupand 1,5 milioane de palestinieni de restul Autoritatii Palestiniene. Fostul presedintele american ii admonesteaza pe israelieni si americani, ONU si Uniunea Europeana si pe seicii petrolului putrezi de bogati ca nu iau seama de suferinta palestiniana.
“Batranii” faimosi ai lumii, “The Elders”, in frunte cu Carter, cer neintarziata reconstructie a Gazei. In apelul publicat si de cotidianul ebraic “Iediot Aharonot”, cel mai faimos dintre “Batranii lumii” scrie: “Strigatul celor lipsiti de un camin, care ingheata de frig, implora salvarea”.
Drawing attention to an error in the story.
Hamas was legally elected to govern Gaza by an internationally monitored election process, they did not “take over in an armed coup” as the story reports.
However their political opponents Fatah did attempt a coup against the elected Hamas government.
Perhaps that is why your reporter has become confused about the facts.
It was the Fatah Palestinian faction that attempted the armed takeover which failed.