Odată cu noua strategie din Afganistan, preşedintele american a autorizat şi o extindere a operaţiunilor secrete din Pakistan. Prezenţa americană făţişă în Pakistan ar alimenta anti-americanismul într-o ţară care a reacţionat dur la atacurile de pe teritoriul său.
Preşedintele american, Barack Obama, a vorbit în discursul său de marţi despre strategia SUA în Afganistan, ce include o suplimentare cu 30.000 a soldaţilor americani. El s-a referit numai lapidar la Pakistanul vecin, unde se află principalii terorişti pe care i-a luat ca ţintă.
Cu toate acestea, în spatele cortinei , Obama a autorizat şi o expansiune a operaţiunilor în Pakistan, scrie „The New York Times”, citând oficiali anonimi. Aceasta include atacuri în sudul provinciei pakistaneze Baluchistan, unde s-ar ascunde principalii lideri talibani afgani (care conduc multe dintre atacurile asupra trupelor americane), dar şi lideri Al-Qaida.
În ultimele luni, CIA a furnizat Casei Albe nu numai evaluări clasificate despre Afganistan, dar şi un proiect privind extinderea campaniei de atacuri cu drone în Pakistan şi trimiterea mai multor spioni în această ţară, scrie „The New York Times”. De asemenea, CIA a obţinut angajamentul Casei Albe de a mări bugetul agenţiei în scopul acestor operaţiuni.
„Preşedintele a aprobat intensificarea campaniei împotriva Al-Qaida, ce include operaţiuni care ţintesc cuiburile teroriştilor”. Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis la Islamabad generalul James Jones, consilierul american pe probleme de securitate naţională. „Dar pakistanezii, suspicioşi în privinţa intenţiilor lui Obama, nu şi-au dat încă acordul”, scrie cotidianul citat.
SUA nu are prea multe posibilităţi legale de acţiunile în Pakistan şi se bazează pe acţiunile guvernului slab de la Islamabad şi pe ale preşedintelui Asif Ali Zaridari, aflat adesea în conflict cu armata şi cu serviciile secrete ale ţării.
„Miza este chiar mai mare în Pakistan, deoarece ştim că Al Qaida şi alţi extremişti urmăresc să obţină armele nucleare şi avem toate motivele să credem că le-ar folosi”, a spus Obama, în discursul de marţi.
Faptul că a pomenit de ameninţarea nucleară este notabil, deoarece mulţi oficiali americani au declarat public, în ultimul timp, că arsenalul pakistanez e în siguranţă. Au fost demarate însă studii secrete despre cât de vulnerabile ar fi rachetele şi laboratoarele pakistaneze, dacă insurgenţii avansează. „Este scenariul la care ne gândim cel mai mult”, a declarat recent un oficial american.
Generalul James Jones, consilierul american pe probleme de securitate naţională, dar şi alţi oficiali americani au vizitat în ultimul timp Pakistanul. „Mai mulţi oameni, mai multe locuri, mai multe operaţiuni“, este mesajul transmis de ei, potrivit guvernului Asif Ali Zaridari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.