Obama’s Solution for Afghanistan

<--

Presedintele SUA Barack Obama a anuntat pe 1 decembrie strategia administratiei sale in ceea ce priveste Afganistanul. Aceasta cuprinde trei mari directii. Prima presupune mentinerea presiunii asupra al Qaida la granita Afganistanului cu Pakistanul si in alte colturi ale lumii, iar a doua consta in trimiterea a inca 30.000 de soldati americani in teatrul de lupta afgan.

A treia directie se bazeaza pe reusita primelor doua – care se presupune ca vor aduce mai multa securitate poporului afgan – si consta in formarea unei armate afgane catre care vor fi predate responsabilitatile privind securitatea. Acest ultim pas este strans legat de retragerea fortelor americane din Afganistan care va incepe, potrivit lui Obama, in iulie 2011, relateaza Stratfor .

In vederea intelegerii acestei strategii este necesar sa realizam ca misiunea fortelor americane suplimentare ce vor fi trimise in Afganistan nu este de a infrange definitiv talibanii. Ele sunt trimise pentru a spori controlul asupra situatiei din teren si a crea, prin urmare, conditiile prielnice in care fortele afgane vor putea prelua controlul asupra statului afgan.

In discursul sau, Obama a dorit sa accentueze diferentele dintre Afganistan si razboiul din Vietnam. Conform strategiei, numita “Vietnamizare”, care a fost adoptata de Richard Nixon in cazul Vietnamului, se dorea anihilarea fortelor Armatei Nord Vietnameze (ANV), in paralel cu pregatirea, motivarea si insarcinarea Armatei Republicii Vietnam (ARV) de a lupta impotriva ANV, pe masura ce armata americana se retragea din teatrul de operatiuni.

Nixon s-a confruntat atunci cu aceleasi doua probleme pe care acum Obama trebuie sa le depaseasca. In primul rand atunci, la fel ca acum, Statele Unite nu puteau asigura securitatea Vietnamului de Sud pe termen indefinit, iar in al doilea rand, vietnamezii trebuiau sa isi asigure propria securitate.

Esecul Armatei Republicii Vietnam s-a datorat aceleasi probleme care ar putea cauza esecul SUA in Afganistan: infiltrarea talibanilor in viitoarea armata afgana, in felul in care simpatizantii si agentii comunisti au reusit sa intre in ARV.

Prezenta agentilor comunisti in interiorul ARV a determinat cunosterea de catre acestia a detaliilor strategice, operationale si tactice ale Armatei Republicii Vietnam, care desi era superioara numeric si prin forta de foc, ii lipsea elementul surpriza.

De aceea, strategia administratiei Obama in Afganistan nu este sa impiedice infiltrarea talibanilor in armata afgana, ci sa penetreze si sa distruga din interior factiunile talibane. In acest sens, este esential pentru succesul SUA in Afganistan, sa se reuseasca infiltrarea organizatiilor talibane cu agenti secreti ai Pakistanului.

Numai apeland la un al treilea actor, Pakistanul, pe teritoriul caruia talibanii se refugiaza pentru a se regrupa, SUA pot contrabalansa scurgerea de informatii din armata afgana cu elemente ce ar face din planurile insurgentilor teroristi unele extrem de transparente si usor de combatut, conchide Stratfor.

About this publication