Afghanistan’s War – Through the Eyes of the Terrorists

<--

Noua strategie a Administratiei Obama in Afganistan presupune concentrarea atentiei asupra razboiului purtat impotriva terorismului din aceasta tara, in paralel cu combaterea islamistilor radicali ce se ascund in Pakistan si continuarea retragerii din Irak.

Astfel, in timp ce SUA sunt interesate sa impiedice al-Qaida sa mai desfasoare alte atacuri teroriste pe teritoriul american si sa zadarniceasca eforturile organizatiei teroriste si ale altor grupari islamiste de a-si exercita influenta asupra unor tari musulmane vulnerabile, este necesar sa se analizeze felul in care aceste organizatii teroriste ar putea raspunde noilor provocari, crede Stratfor.

Lucrul acesta este insa destul de dificil de realizat tinand cont de faptul ca teroristii nu se constituie intr-o forta unitara caracterizata printr-o structura de comanda care sa exprime un singur punct de vedere. Fragmentarea organizatiilor teroriste reprezinta insa atat o necesitate strategica ce actioneaza in sensul pastrarii secretului operatiunilor pe care le desfasoara, cat si un instrument de lupta.

Prin urmare, daca nu putem stabili o linie clara de actiune terorista, ne putem in schimb intreba, din perspectiva unui activist islamist aflat la sfarsitul anului 2009, cum ar arata lumea, ce am vrea sa realizam si ce am putea face pentru a ne duce la indeplinire planurile?

Pentru a oferi raspunsuri solide, trebuie, inainte de toate, sa ne amintim ca al-Qaida a declansat jihadul (razboiul sfant) cu intentia de a inlatura de la putere regimurile sunite din lumea musulmana prin revolutii ce ar fi trebuit sa beneficieze de sprijinul populatiei locale, care urma sa se convinga, in urma atacurilor din 11 septembrie, de vulnerabilitatea SUA si a liderilor politici suniti spijiniti de puterea din Vest.

Rezultatul ultimilor opt ani s-a dovedit dezamagitor pentru teroristi: niciun singur regim sunit nu a fost inlocuit, regimurile musulmane contand in continuare pe sprijinul SUA, care, prin razboaiele initiate in Afganistan si Irak, au distras atentia gruparilor teroriste de la organizarea de atentate in SUA si Europa, acestia fiind prinsi in schimb in conflicte locale.

Pentru a putea spera totusi la castigarea razboiului, organizatiile teroriste trebuie sa-si schimbe de comun acord strategia in sensul refuzului de a mai intra in confruntari, atat intre ele, cat si impotriva fortelor militare aliate din Afganistan.

Instaurarea linistii in regiune ar fi cel mai important argument pentru Administratia Obama de a decide retragerea fortelor din zona si a lasa situatia sub controlul armatei afgane.

Dar desi poate parea paradoxal, teroristii din Afganistan se afla acum intr-o pozitie mult mai dificila decat America, care, cu toate ca nu are interese majore in zona si se confrunta cu o opozitie majoritara a populatiei americane fata de razboiul din Afganistan si nu numai, realizeaza ca scaderea presiunii armate este cea mai proasta solutie care poate fi aleasa.

About this publication