Obama Combines Dreams with Action in START Treaty

<--

Naïef is hij zeker niet. De Amerikaanse President Barack Obama zei vorig jaar in zijn beroemde toespraak in Praag te streven naar een kernwapenvrije wereld, maar hij zag dat in zijn eigen leven nog niet gebeuren. Die woorden herhaalde hij vorige week bij de ondertekening van een historisch pact, opnieuw in Praag. Het nieuwe Start- Verdrag voorziet in een reductie van Amerikaanse en Russische strategische kernkoppen met dertig procent tot 1550 elk. Ook zullen beide landen het aantal raketten en vliegtuigen die kernkoppen kunnen vervoeren, halveren. De VS beperkten bovendien in een nieuwe strategie het aantal potentiële doelwitten van een eventuele nucleaire aanval.

Obama paart daarmee realistische stappen aan een idealistische streven. Deze combinatie van dromen en doen valt in hem te prijzen. Net als de uiteindelijke acceptatie van een zorgverzekering voor iedere Amerikaan laat het zien dat de dromer Obama realistische successen kan boeken, ook al gaat dat gepaard met veel politieke koehandel.

De ondertekening van het Start- Verdrag kwam ook op een mooi moment nu de VS deze dagen de gastheer zijn van een internationale conferentie over nucleaire veiligheid. Daar spreken 47 landen onder meer over het indammen van het gevaar van nucleair terrorisme, zoals een aanslag met een ’vuile bom’.

Het Start-Verdrag, dat handelt over de erfenis van de Koude Oorlog, is daarmee tegelijkertijd een nieuw begin. Want hoewel de grootste angst voor een internationale kernoorlog tussen grootmachten is weggeëbd, blijft de dreiging van een nucleaire wapenwedloop bestaan , met name in het onrustige Midden-Oosten. Wanneer de VS en Rusland hun goede intenties tonen na een jarenlange verstoorde relatie, zal dat internationale samenwerking over ander heikele kwesties vergemakkelijken, zoals een gezamenlijk Russisch-Amerikaans en wie weet Chinees optreden tegen het mogelijke streven van Iran naar kernwapens. Teleurstellend is alleen dat Israël op het laatste moment heeft afgezegd. Het land, dat een kernmogendheid is maar het niet wil toegeven, zou voor het eerst aanwezig zijn. Het vreesde echter te veel kritiek te krijgen op zijn weigering internationale inspecties toe te laten. Dit toont eens te meer dat bereiken van kernwapenvrije wereld een haast onmogelijke taak is, en zeker een van de lange adem. Juist daarom is het zo mooi dat er politici in durven geloven.

About this publication