U.S. Snubs Turkey’s Diplomatic Progress with Iran

Published in Sabah Gazetesi
(Turkey) on 24 May 2010
by Omer Taspinar (link to originallink to original)
Translated from by Deniz Kurdakul. Edited by Amy Wong.
An unexpected rupture has surfaced between Washington and Ankara, only one day after Turkey signed a uranium agreement with Tehran. This is an inconsistency that should not exist between two NATO allies. It is hard to tell which party is the main cause for the lack of communication. The Turks believe that the negotiations with Iran are effectively coordinated with Washington. However, the Obama administration insists on sanctions against Iran, without taking into consideration Turkey and Brazil’s diplomatic success.

Twenty-four hours after the Tehran declaration, U.S. Secretary of State Hillary Clinton announces to the Senate Foreign Relations Committee that an agreement with China and Russia with regards to a sanctions package has been reached. As if the aim is to ridicule Turkey and Brazil, Clinton states, “[A]lthough we acknowledge the sincere efforts of both Turkey and Brazil to find a solution regarding Iran’s standoff with the international community over its nuclear program, the P-5+1 ... are proceeding to rally the international community on behalf of a strong sanctions resolution that will, in our view, send an unmistakable message about what is expected from Iran.”

Well, why are we stuck in this impasse? Why are Washington and Ankara so disconnected? The answer lies in the distrust that Washington feels toward Iran. Washington was well aware of Turkey’s uranium trade efforts. They were even unwillingly supportive of the attempt.

On the other hand, however, Washington is uneasy about the fact that whenever Iran is backed against the wall, it buys itself time by suddenly appearing to be cooperative. Yet, Iran has a tendency to initially appease and then change its mind. Past experience confirms the current situation. Nonetheless, Iran is not agreeing with the uranium trade proposal for the first time.

In October 2009, Tehran agreed to hand over to France and Russia 1200 kilograms of uranium to be used for medical purposes by converting it into nuclear enrichment pipes. When the international society started to take a deep breath, Tehran sinisterly began breaking its promise. As a result, Iran has continued its uranium enrichment activities since late 2009.

At the time, 1200 kilograms represented approximately three-quarters of Iran’s uranium supply. Today, this amounts to a much smaller percentage. Furthermore, last year’s original agreement demanded that the Iranian uranium be turned into enrichment pipes. Therefore, the proposed deal would prohibit Iran from buying back the uranium to be used in nuclear weapon production.

There is another very important aspect, besides the above technical details. Per demands by Washington, Iran is expected to stop its uranium enrichment efforts immediately. However, in its agreement with Turkey and Brazil, Iran does not agree to such a commitment.

Washington Is Astonished by Turkey

Under these circumstances, one should not be surprised about Washington’s lack of trust toward Iran. Washington’s biggest astonishment is with Ankara’s quickness in opening the credit lines for Tehran. The U.S. officials I met in Washington are amazed by Turkey’s level of trust in Iran, despite being a very experienced country in these matters. Some officials even argue that Ankara’s diplomatic effort opens the negotiation doors for Russia and China, while providing them with a stronger hand in lighter sanctions. The clearest example would be the exemption of Russia’s missile defense systems (such as S-300) from the Iranian sanction package.

So, how is Ankara supposed to act under the given circumstances? I believe that Prime Minister Erdogan should reiterate through open letters to world leaders that the agreement reached with Iran is only a starting point. Ankara must demand Obama’s support in calling for an international summit for gradual disarmament in the Middle East.

These parallel diplomatic efforts are crucial. Otherwise, Turkey will be considered a naïve country that believes everything that Iran says.


ABD'nin İran tepkisi

Bilindiği üzere Tahran'la imzalanan uranyum anlaşmasından hemen bir gün sonra Ankara ve Washington arasında beklenmedik bir kopukluk su yüzüne çıktı. İki NATO müttefiki arasında olmaması gereken garip bir uyumsuzluk var. Hangi taraftan kaynaklandığı tam olarak belli olmayan bir iletişimsizlik söz konusu.Türk tarafı Tahran ile pazarlığın Washington ile uyumlu bir şekilde yürütüldüğüne inanıyor.Obama yönetimiyse Türkiye ve Brezilya'nın diplomatik başarısını kaale bile almadan yaptırımlar konusunda ısrar ediyor.
Tahran Deklarasyonu'ndan 24 saat sonra, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'na yaptığı açıklamada Rusya ve Çin ile bir yaptırım paketi üzerinde mutabakat sağladıklarını söylüyor. Adeta Türkiye ve Brezilya ile alay edermişçesine, Clinton "BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi arasında sağlanan bu mutabakat Tahran'da geçtiğimiz günlerde gösterilen çabalara verebileceğimiz en ikna edici cevaptır" diye de ekliyor.
Peki, durum neden böyle? Neden Ankara ve Washington arasında böylesine bir kopukluk var? Bu soruya verilecek cevabın temelinde İran'a karşı Washington'un duyduğu güven eksikliği var. Washington gerçekten de Türkiye'nin uranyum takası çabalarından haberdardı. Hatta gönülsüzce de olsa bu çabalara destek veriliyordu.
Öte yandan İran'ın her köseye sıkıştığında, biraz taviz vermiş gözükerek zaman kazanması Washington'da ciddi rahatsızlık yaratıyor. Zira İran'ın taviz verme ama son anda bundan cayma gibi bir sabıkası var. Bu durum tecrübeyle sabit. Bilindiği üzere Tahran bu uranyum takası önerisine ilk kez "evet" demiyor.
Ekim 2009'da, Tahran 1200 kilo uranyumun sadece tıbbi amaçlarla kullanılabilen nükleer yakıt çubuklarına dönüştürülmesi için Rusya ve Fransa'ya tek seferde teslim edilmesine "evet" demişti. Uluslararası toplum derin bir nefes alıp rahatlayınca da Tahran sinsi bir şekilde verdiği sözden caymaya başlamıştı.
Sonuç olarak İran Ekim 2009'dan bu yana uranyum zenginleştirmeye devam etti.
1200 kg o dönem İran'ın elindeki uranyumun yüzde 75'ini teşkil etmekteydi. Bugün ise bu miktar İran'ın elindeki toplam miktarın çok daha az bir oranını teşkil ediyor. Üstüne üstlük geçen yıl yapılan orijinal anlaşma, İran uranyumunun çubuğa dönüştürülmesini öngörüyordu. Anlaşma böylece Tahran'ın uranyumu nükleer silah yapımında kullanılabilecek şekilde geri almasının önüne geçiyordu.
Bu teknik detaylar dışında ortada çok daha önemli bir konu var. Washington'un beklentilerine göre İran'ın bir an evvel uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesi gerekiyor. Oysa İran, Türkiye ve Brezilya ile yaptığı anlaşmada şimdi böyle bir taahhüt altına girmiyor.

Türkiye'ye şaşıyorlar
Durum böyle olunca Washington'un İran'a güvenmiyor olmasına şaşırmamak gerekiyor. Washington'u asıl şaşırtan Ankara'nın bu kadar çabuk şekilde Tahran'a kredi açıyor olması. Washington'da görüştüğüm Amerikalı yetkililer Türkiye'nin bu kadar tecrübeli bir ülke olmasına rağmen İran'a bu kadar güvenmesine şaşırıyor durumdalar. Ayrıca Ankara'nın diplomatik çabasının Rusya ve Çin'e pazarlık alanı açtığını, İran'a karşı daha yumuşak yaptırımlar uygulanması yönünde yürüttükleri pazarlıkta bu ülkelerin elini güçlendirdiğini ifade eden ABD'li yetkiler de mevcut. Rusların S-300 gibi füze savunma sistemlerinin İran'a yaptırım paketinden muaf tutulması bunun en açık örneği olarak gösteriliyor.
Peki, bu şartlar altında Ankara nasıl hareket etmeli? Kanımca Başbakan Erdoğan, İran ile varılan anlaşmanın sadece ve sadece bir başlangıç noktası olduğunu dünya liderlerine yolladığı mektupta açıkça vurgulamalı. Ankara Ortadoğu'da kademeli silahsızlanma amaçlı bir uluslararası zirve için Obama'dan destek istemeli.
Bu tür paralel diplomatik çabalar çok önemli. Zira aksi takdirde, Türkiye İran'ın her dediğine inanan saf bir ülke durumuna düşecektir.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Topics

Poland: Meloni in the White House. Has Trump Forgotten Poland?*

Germany: US Companies in Tariff Crisis: Planning Impossible, Price Increases Necessary

Japan: US Administration Losing Credibility 3 Months into Policy of Threats

Mauritius: Could Trump Be Leading the World into Recession?

India: World in Flux: India Must See Bigger Trade Picture

Palestine: US vs. Ansarallah: Will Trump Launch a Ground War in Yemen for Israel?

Ukraine: Trump Faces Uneasy Choices on Russia’s War as His ‘Compromise Strategy’ Is Failing

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?

1 COMMENT

  1. Nothing about international piracy by Israel. Diplomacy by willful blindness. Great way to build toward peace in the whole world, not just the MidEast. But bad diplomacy is better than good war.