The Arithmetic of U.S.-Turkey-Israel Relations

Published in Radikal
(Turkey) on 3 August 2010
by Deniz Zeyrek (link to originallink to original)
Translated from by Dayla Rogers. Edited by Gillian Palmer.
Because of the meeting of the Supreme Military Council, the Constitutional Court’s ruling on the Constitutional amendment package and referendum squabbles, international affairs have dropped off the news agenda. A big reason for this is that the diplomatic world goes on vacation during August. These days, you can catch many diplomats in Cennet Sitesi, a resort area in the town of Bodrum. I decided to take advantage of this situation by laying on the table a topic that may not be hottest news item at the moment, but will undoubtedly be the most talked-about issue after September: Relations among Turkey, The United States and Israel.

Last week, we cornered a diplomat in a breezy area of otherwise oppressively hot Ankara to ask some questions about how he viewed these relations. Truthfully, I expected him to dismiss us with a, “Relax, we have everything under control,” but that’s not how he answered. Based on his explanation, I concluded that relations with Israel are stuck, while those with the U.S. are on edge. Here are some details pulled from the conversation:

It’s a pity that relations with Israel will not straighten out while either the current government of Israel or of Turkey is in place. All of Turkey’s efforts and decisions have been met with a spirit of paranoia on the part of Israel. Several incidents have laid the foundation for these sour grapes, including Foreign Minister Ahmet Davutoglu’s entreaties with regard to Jerusalem; the appointment of Undersecretary of National Intelligence Hakan Fidan, active in mediations between Israel and Syria; Erdogan’s statements about Gaza that angered the Arab public; and his statement in response to the flotilla incident that there must be “apologies, reparations or a continued crisis.” Israel openly claimed that Undersecretary Fidan might share Israeli intelligence secrets with Syria and Iran, revealing the dimensions of this paranoia.

Things aren’t much different on the Turkish side; appointing an ambassador to Tel Aviv itself qualifies as a diplomatic penalty. Until there is an apology and reparations, this situation will continue. Turkey’s military embargo dealt a heavy blow to the Israeli army. This security dilemma between Ankara and Tel Aviv, neither of whom seem willing to back down, is shaking up the international plans to solve the Palestinian problem. During his visit to Ankara, British Prime Minister David Cameron openly stated that Turkish and Israeli relations must be restored — not only for the sake of these two countries, but for the sake of the Middle East peace process. This statement is an indicator of Turkey’s deep, yet “invisible” influence on the Palestinian problem.

Turkey’s relations with Israel aren’t the only source of trouble between Turkey and the U.S. The security problem with Iran is also damaging ties between Ankara and Washington. The scene in Washington is thought-provoking. The Jewish Lobby is squeezing the members of Congress, which it has brought under its influence through monetary contributions. Failing to return Turkey’s long-standing policy of “not stepping on America’s interests,” Congress members are channeling this pressure directly to the White House. One mustn’t forget that two key figures in the Jewish community are members of Obama’s core cabinet and play a key role in his decision making. In responses to questioned asked during his presentation before Congress, the new U.S. ambassador to Turkey, Joseph Ricciardone, reflected Congress’ general perception of Turkey. It is meaningful that Ambassador Ricciardone is coming to Turkey promising to “fix relations between Turkey and Israel.”

The second piece in Washington’s discomfort is Turkey’s open attitude toward Iran. The fact that Washington is beginning to talk about claims of “axial dislocation,” a shift in allegiance away from the U.S. toward Iran, a debate it had ignored until recently, is a key sign that relations are not going well.

I don’t think that analysts coming from Washington to Ankara see this scenario differently or paint a rosier picture. Yet, I have doubts that Ankara has gotten it right. In the government, the prevailing opinion is “America depends on us in Afghanistan and Iraq, as its missile shield. They can’t just sweep Turkey aside.” Let us hope so. Let the government turn out to be right, and let us not come out with a heavy price to pay in the near future.


Yüksek Askeri Şûra toplantısı, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa paketiyle ilgili gerekçeli kararı ve referandum atışmaları nedeniyle dış politika yine gündemden düştü. Bunda diplomasi dünyasının ağustos ayını tatilde geçirmesinin büyük rolü var. Bugünlerde Cennet Sitesi’nin bulunduğu Bodrum Gündoğan’da, Dışişleri Bakanlığı’nın bulunduğu Ankara Balgat’tan çok diplomat görebilirsiniz. Ben de bu durumdan faydalanıp, pek güncel olmayan, ancak son dönemde en çok tartışılan konu olduğu gibi, eylülden sonra da en çok konuşacağımız bir konuyu masaya yatırmaya karar verdim: Türkiye’nin İsrail’le ve ABD ile ilişkileri...
***
Ankara’nın yakıcı sıcağı altında, esintili bir ortamda yakaladığımız bir diplomata bu ilişkilerin nasıl seyrettiğini sorduk geçen hafta. Doğrusu, soruyu sorarken, ‘Merak etmeyin, her şey kontrolümüz altında’ yanıtını bekliyordum. Ama yanıt öyle olmadı. Anlatılanlardan, ‘İsrail’le ilişkiler malum, ABD ile ilişkiler ise bıçak sırtında’ diye özetleyebileceğim bir sonuç çıkardım. İşte bu sonuç doğrultusunda yaptığım görüşmelerden çıkardığım ayrıntılar:
* Ne yazık ki İsrail’le ilişkiler Türkiye’deki ya da İsrail’deki hükümetlerden biri gitmedikçe düzelmeyecek. Türkiye’deki hükümetin icraatları, kararları İsrail tarafından tam bir paranoya ruhuyla karşılanıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kudüs ile ilgili temennileri, MİT Müsteşarlığı’na bir süre İsrail ile Suriye arasındaki aracılık faaliyetlerinde aktif rol alan Hakan Fidan’ın getirilmesi, Erdoğan’ın Gazze konusunda Arap kamuoyundaki infiali artırıcı açıklamaları, Türkiye’nin Mavi Marmara’ya yönelik İsrail saldırısıyla ilgili ‘ya özür ve tazminat ya krize devam’ açıklamaları bu ruhun somut altyapısını oluşturuyor. İsrail hükümetinin MİT Müsteşarı Fidan’ın İsrail’in sırlarını Suriye ve İran ile paylaşabileceği kaygısını açıktan ifade etmesi de paranoyanın boyutlarını gösteriyor. Türkiye cephesinde de durum pek farklı değil. Tel Aviv’e büyükelçi atamama kararlılığı başlı başına diplomatik bir ceza niteliğinde. Özür ve tazminat gelmedikçe de bu durum devam edecek. Türkiye’nin uyguladığı askeri ambargo İsrail ordusuna büyük zarar verdi. Geri adım atacak gibi görünmeyen Ankara ile Tel Aviv’deki bu güven bunalımı, Filistin sorununun çözümü konusundaki bütün uluslararası hesapları sarsıyor. Britanya Başbakanı David Cameron’ın Ankara ziyareti sırasında açıkça, “Türkiye ve İsrail ilişkileri, iki ülke için değil Ortadoğu Barış Süreci için restore edilmelidir” demesi, Türkiye’nin Filistin sorununa yönelik ‘görünmeyen’ derin etkisinin de göstergesiydi.
* Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan sorunun kaynağı sadece Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri değil. İran’la ilgili güven sorunu da Ankara-Washington arasındaki bağlara zarar veriyor. Washington’daki tablo düşündürücü. Yahudi Lobisi, bağışlarıyla büyük etkisi altına aldığı Kongre üyelerini sıkıştırıyor. Kongre üyeleri de bu baskıyı, Türkiye’nin bugüne dek attığı ‘ABD çıkarlarıyla örtüşmeyen’ adımları karşılıksız bıraktığı gerekçesiyle doğrudan Beyaz Saray’a yansıtıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın çekirdek kabinesinde Yahudi cemaatinin iki önemli isminin bulunduğunu ve bu isimlerin Obama’nın kararlarında belirleyici rol oynadığını da unutmamak gerek. Ankara’ya atanan yeni ABD Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone’nin Kongre’ye yaptığı sunumda karşılaştığı sorular, ABD kongresi’ndeki genel Türkiye algısını da yansıtıyor. Büyükelçi Ricciardone’nin ABD Kongresi’ne ‘Türkiye-İsrail ilişkilerini düzelteceğim’ sözü vererek Türkiye’ye geliyor olması da manidar. Diğer taraftan Türkiye’nin İran konusunda ABD’ye açık tavır alması Washington’daki rahatsızlığın diğer ayağı. Bugüne dek ‘eksen kayması’ tartışmalarını pek de önemsemeyen Washington çevrelerinin bugün bu iddiayı konuşmaya başlaması bile ilişkilerin iyi gitmediğine dair önemli bir işaret.
***
Dışişleri’nin bu tabloyu farklı algıladığını; Washington’dan Ankara’ya gelen değerlendirmelerde çok pembe tablolar çizildiğini sanmıyorum. Ancak, bu tablonun Ankara tarafından ne kadar algılandığı konusunda kuşkularım var. Hükümette ‘ABD Afganistan’da, Irak’ta, Füze Kalkanı’nda bize mahkûm. Türkiye’yi süpürüp atamazlar’ görüşü hâkim. Dileyelim, hükümet haklı çıksın, yakın gelecekte ağır bir fatura ile karşılaşmayalım.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Sri Lanka: Is America Moving toward the Far Right?

Germany: Trump’s Tariffs: China Acts, Europe Reacts

Germany: Nerve-Wracking Back and Forth

India: Peace Nobel for Trump: It’s Too Long a Stretch

Turkey: Musk versus the Machine: Disrupting the 2-Party System

Topics

Japan: The Role of a Diplomatic Attitude To Maintain the International Order

Russia: The 3rd-Party Idea as a Growing Trend*

Germany: Trump’s Tariffs: China Acts, Europe Reacts

Germany: Trump Is Capable of Learning

Germany: Nerve-Wracking Back and Forth

Indonesia: Trump Needs a Copy Editor

Indonesia: Trump’s Chaos Strategy Is Hurting His Allies, Not Just His Rivals

Sri Lanka: Epstein Files, Mossad and Kompromat Diplomacy

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?