Who Is Investigating [WikiLeaks]?

<--

يادداشت

چه كسي تحقيق مي‌كند؟

جام جم آنلاين: اشغالگران عراق و افغانستان در حالي همچنان به تثبيت اشغالگري‌ خود مي‌پردازند كه در عملكردهاي آنها دو نكته قابل توجه است.

نخست‌آنكه كشورهايي مانند آمريكا و انگليس از تشكيل دادگاههاي براي محاكمه سربازاني كه بر اساس اسناد در كشتار مردم نقش داشته‌اند، خبر داده و در اين چارچوب افرادي نيز محاكمه شده‌اند.

دوم آنكه پس از انتشار اسناد مشكوك از جنگ عراق و افغانستان كشورهاي مذكور در كنار كشورهايي مانند استراليا از تحقيق درباره اين اسناد خبر داده‌اند.

هر چند كه اين كشورها برآنند تا اين اقدامات را نشانه دموكراسي حاكم بر كشورهايشان عنوان و حتي خواستار الگو برداري ساير كشورها از اين روند هستند اما بررسي مواضع آنها برملا كننده حقايقي ديگر است.

1)كشورهايي مانند آمريكا و انگليس بر اساس خواست مردم و دولت عراق و افغانستان و توافقنامه‌هاي امضا شده اجبارا بايد طرح خروج و كاهش مداخله در امور اين كشورها را اجرايي سازند. با توجه به بهانه چيني‌هاي آنها براي ادامه اشغالگري ، اقداماتي نظير برگزاري دادگاه سربازان و نيز تحقيق درباره اسناد ويكي ليكس شرايط را براي ادامه اشغالگري و دخالت در امور عراق به بهانه تحقيقات را فراهم مي‌سازد. آنها با اين اقدامات همچنين تلاش مي‌كنند از ميزان خشم مردمي از جنايات اشغالگران بكاهند.

2)نكته مهم ديگر آنكه اين كشورها با تشكيل كميته‌هاي داخلي عملا سازمان‌هاي بين المللي و ساير گروههاي حقيقت ياب را از بررسي پرونده جنايات اشغالگران عراق و افغانستان بار مي‌دارند. اين امر موجب مي‌شود تا تنها بخش كوچكي از جنايات و اهداف كشورهايي مانند انگليس و آمريكا در كشورهاي هدف افشا گردد. به عبارت ديگر آنها كه در قالب حمله پيش دستانه به اشغال عراق و افغانستان پرداخته‌اند اكنون با دادگاه پيش دستانه به دنبال سرپوش نهادن بر جنايات خود مي‌باشند. به عبارت ديگر آنها با ادعاي اجراي حقوق بشر با مانع تراشي در ايجاد كميته‌هاي حقيقت ياب بين المللي عملا به نقض گسترده حقوق بشر مبادرت مي‌ورزند.

3) از مسائل مطرح در تشكيل دادگاههاي به اصطلاح محاكمه سربازان مجرم در عراق و افغانستان جلوگيري از محاكمه عاملان اصلي اين جنايات يعني سران آمريكا و انگليس و متحدان آنها در ناتو است. اين كشورها مي‌دانند كه جهان خواستار محاكمه عاملان اصلي جنگ مي‌باشند لذا با ايجاد دادگاههاي تشريفاتي و محاكمه چند سرباز مانع از اجراي خواست جهاني مي‌شوند. نكته مهم آنكه گزارش‌هايي مانند ويكي ليكس نيز عاملي براي تبرئه سران اين كشورها و محكوم شدن تعدادي مقام نظامي يا سياستمداراني دون پايه مي‌باشد.

با توجه به آنچه ذكر شد مي‌توان گفت كه تشكيل كميته‌هاي حقيقت ياب و نيز محاكمه چند سرباز به جرم جنايت در عراق ، ادامه بازي اشغالگران عراق و افغانستان براي حضور و مداخله در امور اين كشورها و پنهان سازي عاملان اصلي جنايات صورت گرفته در عراق و افغانستان است كه در لواي نام زيباي تلاش براي اجراي حقوق بشر صورت مي‌گيرد.

قاسم غفوري-جام جم آنلاين

About this publication