جام جم آنلاين: مصر پس از سقوط مبارك در حالي شرايط خاصي را سپري ميكند كه در كنار اقدامات جريان سياسي و مردم براي محقق خواستههاي قيام خود و نيز اقدامات ارتش و سياستمداران براي حفظ قدرت، تحركات بازيگران فرامنطقهاي در قبال آن امري قابل توجه است.
در اين ميان بيشترين تحرك را ميتوان از جانب آمريكاييها مشاهده كرد كه با مواضع متعدد خود و حتي اختصاص 150 ميليون دلار كمك مالي به دولت نظامي حاكم بر مصر به دنبال تاثيرگذاري بر تحولات اين كشور ميباشند. در كنار آمريكاييها اقدامات اروپا نيز از نكات قابل توجه است كه نمود آن را در سفر كاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و ديويد كامرون نخست وزير انگليس به اين كشور ميتوان مشاهده كرد.
بسياري از ناظران سياسي ديدارهاي صورت گرفته و تحركات غرب را برگرفته از تحولات جديد مصر و تلاش غرب براي مديريت و هدايت آن در جهت منافع خويش ميدانند. مقامات اروپايي و آمريكايي بارها در مواضع خود، از به قدرت رسيدن احتمالي اسلام گرايان ابراز نارضايتي كردهاند آنها خواستار ادامه روند سياسي كنوني را تغييراتي اندك ميباشند هر چند كه در ظاهر از خواستههاي مردمي حمايت مكرر شد در آنها به هر نحوي به دنبال سوار شدن به موج قيام مردمي و هدايت آن در قالب دموكراسي ادعايي غرب براي سلطه بر آينده مصر ميباشند كه در قالب سفرها و رايزنيهاي ديپلماتيك و اقتصادي صورت ميگيرد مشابه اين اقدام را در قبال تونس نيز ميتوان مشاهده كرد كه كشورهاي غربي پس از سرنگوني دولت بن علي با لشكركشي ديپلماتيك به اين كشور طرح سلطه بر آن را در پيش گرفتهاند.
البته بايد به اين نكته توجه داشت كه وحدت غربيها در قبال مصر و تونس بيشتر در قبال مقابله با به قدرت رسيدن دولتي مستقل و اسلام گرا در اين كشورها است والا در ساير موارد رقابتي پنهان ميان طرفين براي بهره برداري بيشتر از شرايط موجود وجود دارد.
نكته ديگر آنكه غربيها قيام مصر را سرلوحه ساير تحولات خاورميانه و بحرانهاي ايجاد شده براي متحدان خود در منطقه ميدانند. آنها برآنند با مديريت تحولات اين كشور از آن در جهت مقابله با تحولات بهره برداري كنند در حالي كه در لواي آن تا حدودي نيز تلاش دارند تا با سوق دادن افكار عمومي به مصر، آنها را از مسائل ساير كشورهاي عربي دور سازند.
مسئله ديگر براي غربيها تامين امنيت و خواستههاي صهيونيستها پس از مبارك است. آنها تحولات مصر را تهديدي بزرگ براي اين رژيم ميدانند لذا با تحركات گسترده برآنند تا به هر نحوي منافع اين رژيم را حفظ و مصر را در مسير دوران مبارك سوق دهند.
به هر تقدير مي توان گفت كه نگاه اروپا به مصر نگاهي نگران از آينده اين كشور پس از مبارك است در حالي كه با عناوين مختلف براي مصادره قيام مردم اين كشور فعاليت ميكنند كه نمود آن را در مواضع مقامات غربي در زمينه نحوه چينش قدرت در مصر ميتوان مشاهده كرد.
قاسم غفوري-جام جم آنلاين
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.