1–0 till USA:s tokhöger
SAN FRANCISCO.
Tea Party-rörelsen i USA har visat sina klor. Genom att blockera ett beslut om att höja USA:s skuldtak skaffade sig Republikanernas högerflank ett orimligt stort inflytande över den budgetuppgörelse som gick igenom i elfte timmen, den 2 augusti.
Alternativet var en statsbankrutt. Tea Party-rörelsen använde situationen till en politisk utpressning som saknar motstycke i USA:s historia.
Vad har rörelsen uppnått genom sitt agerande?
Den har skadat ekonomin, eftersom budgetuppgörelsen inte löser USA:s långsiktiga ekonomiska problem. USA:s företagsledare har de senaste tio åren alltmer tappat tron på att de politiskt valda klarar att styra landet effektivt, enligt siffror från World Economic Forum (Economist 6/8). Skuldkrisen har ytterligare undergrävt näringslivets förtroende. Att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte USA:s kreditbetyg den 5 augusti är ett kvitto på det.
Men man har också skadat president Obama. När det stod klart att Demokraterna inte längre hade majoritet i representanthuset efter mellanårsvalen 2010 visade Obama tidigt att han var beredd att kompromissa för att få till stånd en budgetuppgörelse.
Idag framstår det som naivt, rent av ett svaghetstecken. Även demokrater kritiserar – med facit i handen – Obamas medgörlighet. Det var knappast förutsägbart att Tea Party-rörelsen skulle lyckas roffa åt sig initiativet och det republikanska ledarskapet fallera. Men när det nu blev så vänds det mot Obama.
Tea Party-rörelsen har lyckats pressa sitt eget parti åt höger. Det kommer att bli svårt för någon republikansk presidentkandidat att bryta med högerflankens idéer om att skattesänkningar och nedskärningar kan lösa landets skuldkris. Budgetuppgörelsen kan ha slagit an tonen för den republikanska valrörelsen.
Ironiskt nog har Tea Party-rörelsen, vars främsta käpphäst är ett rabiat försvar av konstitutionen, väckt frågor om USA:s statsskick genom sitt agerande. Konstitutionen innehåller ett tillägg som enligt vissa jurister innebär att kongressen inte har rätt att hålla statsskulden gisslan för att uppnå politiska mål. Den maktdelning som konstitutionen stipulerar kräver ett ansvarsfullt agerande från maktens institutioner, eftersom systemet annars kan lamslås. Det finns skäl att hävda att Tea Party-anhängarna har agerat i strid med den konstitution som de vill dunka i huvudet på andra.
Det såg tidigare ut som om högerflanken inom Republikanerna skulle göra Obama en tjänst. Personer som Sarah Palin och Michele Bachmann kan skrämma över väljare till Demokraterna, genom sin politiska extremism.
Men man kan också skönja en annan möjlighet. Många amerikaner tycks fortfarande vänta sig att USA även denna gång ska lyckas resa sig som genom ett mirakel, utan verkliga ekonomiska uppoffringar från breda grupper. Ekonomin visar dock endast svaga tecken på återhämtning. När allt fler amerikaner inser hur illa det faktiskt är ställt kan den rabiata högern genom sina förenklade, populistiska resonemang få en dragkraft som en försvagad Obama inte längre har.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.