Acordul de încetare a focului în Siria a intrat în vigoare joi dimineaţă, dar Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite se îndoiesc că va fi aplicat de regimul de la Damasc, aşa cum a fost convenit cu trimisul Ligii Arabe, Kofi Anan
Dimineaţa zilei de joi a adus încetarea focului însă şansele ca acesta să reziste sunt mici de vreme ce atât regimul de la Damasc cât şi forţele armate ale contestatarilor regimului au precizat că îşi rezervă dreptul de a reacţiona în caz de atac.
Divergenţe internaţionale
Opiniile despre şansele ca acordul să reziste sunt împărţite în comunitatea internaţională, în aceleaşi tabere care s-au conturat şi în Consiliul de Securitate. Rusia este singură în insistenţa ca şi rebelii să oprească atacurile, în timp ce Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite s-au concentrat pe obligaţia puterii de la Damasc de a opri tirurile asupra zonelor unde se află protestatarii. Cei mai neîncrezători spun că poate fi doar o chestiune de ore, cel mult zile, până când ciocnirile vor reizbucni, deşi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene cu sediul la Londra, în primele ore de când a intrat în vigoare acordul, a fost linişte. Acordul de încetare a focului presupune şi retragerea armamentului greu, a tancurilor, pe care regimul sirian le-a poziţionat lângă focarele protestelor, în diverse localităţi. Dar surse americane susţin că de fapt, tancurile nu au fost retrase ci doar mutate în alte locuri de unde încă mai pot trage asupra protestatrilor.
Rusia nu renunţă la Assad
Nici declaraţiile liderului Armatei Siriene Libere, principala forţă armată a contestatarilor regimului, nu sunt menite să de-a speranţe, pentru că acesta a declarat că dacă încetarea focului este menţinută, oricum protestatarii din Damasc intenţionează să se adune şi să se îndrepte spre Palatul prezidenţial, ceea ce evident nu ar rămâne fără reacţie din partea forţelor loiale regimului. Dacă acordul nu rezistă, a avertizat deja ministrul francez de Externe, Alain Juppe, Franţa va insista ca noi sancţiuni să fie adoptate în Consiliul de Securitate ONU, împotriva Siriei. O astfel de procedură e posibil să se lovească din nou, de opoziţia Rusiei, chiar dacă secretarul de stat american, Hilary Clinton a încearcat iar, să-şi convingă omologul rus, Serghei Lavrov, la reuniunea miniştrilor de Externe ai G8, să retragă sprijinul pe care îl acordă preşedintelui Assad.
Arme pentru toate taberele
Între timp, Arabia Saudită insistă ca rebelii sirieni să primească arme. Deocamdată Statele Unite s-au opus unei astfel de măsuri de teamă că Siria ar plonja înr-un război civil prelungit. În plus, Rusia a reacţionat şi a anunţat că dacă rebelii vor primi arme, şi Moscova va înarma regimul de la Damasc. Siria începe să semene tot mai mult cu o tablă de şah pe care mutările se fac din exterior. Între timp, Turcia priveşte cu îngrijorare cum tot mai mulţi refugiaţi sirieni se îndreaptă spre graniţele sale iar în scurt timp s-ar putea confrunta cu o gravă criză umanitară. De altfel, recent, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a propus crearea unei zone tampon pe între Turcia şi Siria, pe teritoriu sirian, care să fie protejată militar aerian şi terestru. O decizie urmează să fie luată chiar luna aceasta şi ar echivala, potrivit unor analişti turci, cu o intervenţie militară parţială în Siria. Potrivit datelor ONU, aproximativ 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul protestelor antiguvernamentale în martie anul trecut. În schimb Guvernul sirian susţine că este vorba doar de aproape 4.000 de persoane din care peste 1.000 militari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.