New Year, New Deal: Next Deal?

<--

Noul an a început pentru Statele Unite cu dreptul. Si nici în Europa situatia economica nu mai pare la fel de nesigura ca în urma cu un an. Dar, pe ambele coaste ale Atlanticului stabilitatea economica si sociala depinde de maturitatea si des­chiderea politicienilor. În Statele Unite realegerea lui Barack Obama ca presedinte a pus fundamentalistii pietei în defensiva. Poate si din aceasta cauza, atunci când putini se mai asteptau, Camera Reprezentantilor, dominata de republicani ostili lui Obama, a adoptat, chiar în prima zi a noului an, un acord bugetar care a facut ca înspaimântatorul “zid bugetar” (fis­cal cliff) sa nu intre în vigoare. Chiar daca suspansul a ramas pâna la încheierea votului, spre miezul noptii, Camera Reprezentantilor a adoptat acordul bugetar exact în aceasi forma în care fusese încheiat, in extremis, cu o zi înainte si votat imediat în Senat. Sa fie semnul ca al doilea mandat al lui Barack Obama va sta sub semnul next deal-ului?

Asa ca atât de comentatul “zid fis­cal” ar fi intrat automat în vigoare odata cu noul an fiscal, când expira perioada de tranzitie pentru modificarea legislatiei fiscale favorabile marilor averi din era Bush, si ar fi dus la cresterea impozitelor pentru toate categoriile de contribuabili si reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare. În final, în noaptea ultimei zile a anului, dupa negocieri îndelungate vicepresedintele american Joe Biden si liderul opozitiei republicane din Senat, Mitch McConnell, au ajuns la un compromis privind cresterea impozitului pentru gospodariile cu un venit anual mai mare de 450.000 de dolari, de la 35% la 39,6%, o cedare importanta din partea republicanilor care se împotrivesc, din principiu, oricarei cresteri a impozitului. Sigur, venitul luat în calcul pentru impozitare a crescut de la 250.000 de dolari, suma avansata de Obama în timpul campaniei electorale din toamna anului trecut, la 450.000 de dolari, dar principiul rooseveltian al contributiei mai mari la buget a celor bogati a triumfat. Spre comparatie, în Româ­nia asa-zisul impozit progresiv propus de USL în timpul campaniei electorale de la sfârsitul anului trecut nu creste cu nimic impozitarea veniturilor mari, care ramâne la 16%, ci propune scaderea impozitarii veniturilor mici.

Dar, chiar daca acordul a trecut de Congres si a fost promulgat de presedintele Obama, confruntarea dintre democrati si republicani pe tema politicilor fiscale si sociale este departe de a se fi încheiat. Administratia Obama are la dispozitie doua luni pentru a conveni cu republicanii asupra reduceri bugetare. Iar în acest subiect republicanii vor încerca sa intervina asupra politicilor sociale ale administratiei. Pe de alta parte, conflictul dintre administratia Obama si Camera Reprezentatilor poate lua si forma confruntarii în privinta ridicarii plafonului legal de îndatorare, care a fost deja atins pe 31 decembrie. Or, cresterea plafonului de îndatorare este atributia Camerei Reprezentantilor. Când istoria s-a mai întâmplat, în vara anului 2011, conflictul dintre Administratie si Congres a dus la retrogradarea ratingului SUA de catre Standard and Poor´s. Chiar daca a câstigat detasat alegerile, Obama se va afla si în urmatorii doi ani, ca si în 2011 si 2012, într-o relatie ostila de coabitare cu o Camera a Reprezentantilor cu majoritate republicana. Cu toate acestea, consditiile pentru un next deal (o urmatoare sau viitoare orientare) de tip rooseveltian sunt întrunite. Caci dupa ce “Obamacare” a fost declarata constitutionala de Curtea Suprema în vara anului trecut si validata în alegeri de majoritatea alegatorilor resursele politice ale miscarii Tea Party, care a imprimat începând cu 2010 linia ideologica a Partidului Repu­blican, sunt limitate. Ramâne de vazut daca si de data aceasta, ca în precedentul sau mandat, Obama se va mai confrunta cu o Europa prizoniera a ideologiei neoliberale si obsedata doar de austeritate.

About this publication