The Rule of Law Has No Exceptions

Edited by Gillian Palmer

<--

Det får inte finnas en gråzon mellan krig och fred där mänskliga rättigheter inte gäller för den starke.

I krig gäller krigets lagar, i fred fredens lagar. Något laglöst utrymme däremellan, där människor kan berövas sina mänskliga rättigheter, hållas godtyckligt fängslade och utsättas för tortyr finns inte och får inte finnas. Att USA torterar påstådda terrorister och godtyckligt spärrar in dem på Guantanamobasen är en pågående rättsskandal.

Nästan 12 år efter attentaten mot World Trade Center i New York finns inga ursäkter kvar för att inte stänga fånglägret och antingen åtala eller frige de kvarvarande fångarna. President Obama har brutit sitt vallöfte att stänga Guantanamolägret i fem år.

I en mycket viktig artikel på DN Debatt skriver FN:s förre rättschef Hans Corell att frågan om mänskliga rättigheter tagit en sorglig vändning efter 11 september 2001. Det var då medlemmar i terrorrörelsen al-Qaida kapade fyra passagerarflygplan över USA och lyckades krascha två av dem mot World Trade Center och ett tredje mot försvarshögkvarteret Pentagon.

USA:s dåvarande president George W Busch svarade med att förklara krig mot terrorismen och deklarera att i det kriget var världens övriga länder antingen för eller emot USA. I detta fogade sig även Sverige genom att i hemlighet lämna ut Ahmed Agiza och Mohammed al-Zari till CIA för transport till Egypten, fångenskap och tortyr. Corell citerar en rapport som George Soros Open Society Foundations publicerade den femte februari i år:

”Rapporten är en skrämmande redogörelse för hur 54 länder, däribland Sverige, bistått amerikanska CIA med extraordinära överlämnanden och hemlig internering av misstänkta terrorister. Den gemensamma nämnaren i de 136 fall som redovisas i rapporten (det totala antalet är inte känt) är att berörda utsatts för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling”.

De mänskliga rättigheternas historia är lång. Det avgörande provet kom efter andra världskriget. Nürnbergrättegångarnas domar mot ledande tyska nazister 1945-1948 bygger på uppfattningen att det finns universella mänskliga rättigheter som inte upphör att gälla i krig och som gäller oavsett lagstiftning. Den viktigaste sammanställningen av dessa rättigheter gjordes 1948 i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Det är lätt att ta det som är gott för givet, men de mänskliga rättigheterna behöver ständigt försvaras. Självklart skall världens demokratier gå i spetsen för detta försvar och inte bevilja sig själva eller sina allierade undantag. Samma regler och samma mått måste gälla för alla, oavsett militär styrka eller politiskt system. Demokratier har ingen särskilt rätt att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt i Lund har tillsammans med andra MR-organisationer givit ut skriften ”Rättsstaten – en handledning för politiker”. Den finns på flera språk och fyller ett tydligt behov.

About this publication