Chair of the US Federal Reserve Hates Unemployment

<--

Karin

Pettersson

USA:s riksbankschef hatar arbetslösheten

En bra nyhet kom i veckan. USA:s senat röstade ja till Janet Yellen som chef för USA:s centralbank, Federal Reserve.

Vad har det med oss att göra?

Mycket.

USA är fortfarande världsekonomins draglok. Det är Europas viktigaste ­handelspartner. Om den amerikanska ekonomin inte lyckas kravla sig upp ur sin grop påverkar det oss.

I en tid när de politiska systemen i USA och Europa varit handlingsförlamade, har centralbankerna växt i betydelse.

Efter de första kraftiga stimulans­paketen efter kraschen 2008 har finanspolitiken i USA varit åtstramande och motverkat återhämtningen.

Perfekta kvalifikationer

I stället har det blivit upp till Federal ­Reserve, Fed, att hålla ekonomin under armarna.

Det har avgående centralbankschefen Ben Bernanke gjort med kraftiga penningpolitiska stimulanser. Det har gett ­resultat, USA:s ekonomi är på väg att återhämta sig efter ”the great recession” – den långa och svåra lågkonjunktur som ­drabbat västvärldens ekonomier efter ­finanskraschen 2008.

Nu tar Janet Yellen över. Hon har perfekta kvalifikationer: starka akademiska meriter, en bakgrund som chef för Federal Reserve i San Francisco och som ekonomisk rådgivare åt Bill Clinton. Yellen är i dag vice centralbankschef och är känd för att vara en av Feds bästa prognos­makare.

Men dessutom har hon en annan egenskap: hon hatar arbetslöshet.

Att läsa Janet Yellens tal och utfrågning i senaten är som att andas syrerik luft ­efter en alltför lång vistelse i ett instängt rum.

Påverkar sammanhållningen

Yellen ser arbetslösheten som det ­stora problemet i ekonomin. Särskilt oroad är hon över långtidsarbetslösheten och hur den ökar risken för permanent ­utslagning. Hon pratar om hur ökande fattig­dom ­påverkar både livschanser och den sociala sammanhållningen i ett samhälle.

Som Yellen sa i ett tal i februari förra året:

”Priset är fruktansvärt i form av ­försämrad psykisk och fysisk ohälsa, i ­påfrestning på relationer och inte minst för barnen.”

Mänsklig utgångspunkt

Den nya Fed-chefen är ingen dröm­mare, och absolut inte ”vänster” i europeisk bemärkelse. Hon är en ganska traditionell keynesian, som menar att den ekonomiska politikens jobb är att göra det marknaderna inte klarar.

Men Yellen har också en moralisk och mänsklig utgångspunkt. Priset för arbetslösheten är för högt. Centralbankens roll är att så långt det är möjligt bekämpa den.

Det är bra för oss att USA har en centralbankschef som förstår hur skadlig ­arbetslösheten är. Det kommer att stärka uppgången i den amerikanska ekonomin och därmed Sverige och Europa.

Det sorgliga är bara att samma insikt inte finns här.

About this publication