From USS Maine to MH-17

<--

Από το Maine στην πτήση MH17

Οι ΗΠΑ έχουν σταθερά μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον επικοινωνιακό χειρισμό θεμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και διευκολύνουν τις επιδιώξεις τους στην εξωτερική πολιτική και στη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Η διαπίστωση αυτή αφορά υπαρκτές, εικαζόμενες ή και κατασκευασμένες ευθύνες της άλλης πλευράς, με την τραγωδία της πτήσης ΜΗ 17 να ανήκει από ό,τι φαίνεται στην πρώτη κατηγορία.

Οταν η κοινή γνώμη διστάζει και οι σύμμαχοι αμφιταλαντεύονται, χρειάζεται ένα γεγονός που στην αμερικανική πολιτική ορολογία αποκαλείται «Game Changer» σε ελεύθερη απόδοση Καταλύτης Αλλαγής του Παιχνιδιού.

Το 1898 η Ουάσιγκτον έψαχνε αφορμή να κηρύξει τον Πόλεμο στην Ισπανία, έναν εύκολο στόχο για επίδειξη πυγμής στη διεθνή σκηνή. Τα ρεπορτάζ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισπανική διοίκηση στην Κούβα που είχε ενορχηστρώσει ο βαρόνος του Τύπου Hearst δεν αρκούσαν, μέχρι που μια έκρηξη κατέστρεψε το πολεμικό πλοίο των HΠΑ Maine που βρισκόταν στο Λιμάνι της Αβάνας. Πόλεμος και συντριπτική ήττα της Ισπανίας – χωρίς να έχουμε μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη. Ενας πόλεμος που στην ιστορική ιστοριογραφία έχει το όνομα El Dasastro (Η καταστροφή) και στις ΗΠΑ είναι καταγεγραμμένος ως η πρώτη ανθρωπιστική επέμβαση με αμοιβή βέβαια τις Φιλιππίνες, την Κούβα, το Πόρτο Ρίκο και κάποια νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό.

Το 1917 ο Πρόεδρος Ουίλσον έψαχνε αφορμή για να μπουν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την κοινή γνώμη της χώρας να είναι αρνητική και το πρόβλημα το έλυσε το γερμανικό υποβρύχιο που βύθισε το αμερικανικό υπερωκεάνιο Λουζιτάνια στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ιρλανδίας.

Τον Οκτώβριο του 1964 η κυβέρνηση Τζόνσον κατασκεύασε ανύπαρκτη επίθεση του Βορείου Βιετνάμ κατά αμερικανικών αντιτορπιλικών στον Κόλπο του Τονκίνου για να νομιμοποιήσει την έναρξη μαζικών βομβαρδισμών που μέχρι τότε περιορίζονταν κατά δυνάμεων των Βιετκόγκ στο Νότιο Βιετνάμ.

Επόμενος σταθμός Σεράγεβο, όπου η φρικτή εν ψυχρώ σφαγή οκτώ χιλιάδων Μουσουλμάνων αμάχων από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις στην Σρεμπρενίτσα, τον Ιούλιο του 1995, επέτρεψε την πρώτη στην ιστορία του ΝΑΤΟ εναέρια πολεμική εμπλοκή και τερμάτισε τη διαμάχη για το ποιος ένα χρόνο νωρίτερα βομβάρδισε με όλμο την υπαίθρια αγορά στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Σεράγεβο.

Η τραγωδία της πτήσης ΜΗ17 είναι καταστροφή μεγατόνων για τη Μόσχα και την ηγεσία της Ανατολικής Ουκρανίας. Επικοινωνιακά, ανεξάρτητα από τον βαθμό της εμπλοκής τους ή όχι χειρίσθηκαν καταστροφικά το θέμα και ξέπλυναν τους ακροδεξιούς νεοναζί του Δεξιού Τομέα που αιματοκύλισαν την πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο, έκαψαν ζωντανούς στην Οδησσό και επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς σφαγές στη Μαριούπολη.

Είτε μια εγκληματική πράξη με συνευθύνη Μόσχας-Αυτονομιστών, είτε η ανικανότητα των ρωσικών αρχών να αντικρούσουν κατηγορίες που δεν στοιχειοθετούνται, είτε και τα δύο μαζί και το σκηνικό ανατράπηκε με μη αντιστρέψιμο τρόπο με την έκδοση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων να έχει σχετική πλέον αξία.

Για να ξαναγυρίσουμε στην υπόθεση της ανατίναξης του Maine το 1898 στο λιμάνι της Αβάνας, αξίζει να θυμήσουμε τον διάλογο μέσω ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ του Hearst – που πέρασε στην Ιστορία ως Πολίτης Κέιν από το ομώνυμο έργο του Ορσον Ουέλες- με τον νεαρό απεσταλμένο των εφημερίδων του στην Κούβα που δεν μπορούσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν την ισπανική πλευρά. Ο βαρόνος του Τύπου τον παρηγόρησε με μια φράση που πέρασε στην Ιστορία, «You provide the News, I will provide the War» (Στείλε μου εσύ τις Ειδήσεις και εγώ θα στήσω τον Πόλεμο).

Αυτοκαταστροφική στάση

Η τραγωδία της πτήσης ΜΗ17 είναι καταστροφή μεγατόνων για τη Μόσχα και την ηγεσία της Ανατολικής Ουκρανίας. Επικοινωνιακά, ανεξάρτητα από τον βαθμό της εμπλοκής τους ή όχι, χειρίσθηκαν καταστροφικά το θέμα και ξέπλυναν τους ακροδεξιούς νεοναζί του Δεξιού Τομέα, που αιματοκύλισαν την πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο, έκαψαν ζωντανούς στην Οδησσό και επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς σφαγές στη Μαριούπολη.

About this publication