Trump’s First 40 Days

<--

Трампових 40 дана

Првог марта се навршава 40 дана од како је Доналд Трамп председник САД. Током овог периода, он је свакодневно био у вестима дана. Овде, у Вашингтону, Трамп и његове активности су у главном фокусу три главна национална дневника, „Њујорк тајмса”, „Вашингтон поста” и „Волстрит џорнала”. Његове одлуке, изјаве и кретање такође су, готово из сата у сат, покривале главне кабловске информативне мреже као што су Си-Ен-Ен, Фокс и Си-Ен-Би-Си, као и три традиционалне ТВ станице са забавним програмима, Еј-Би-Си, Си-Би-Ес и Ен-Би-Си.

После дакле 40 дана Трамповог председниковања, могу да кажем да су политички естаблишмент и медији – још у стању шока! Естаблишмент не само због Трампове шокантне победе у новембру, већ и због Трампових именовања за кабинет и избора других сарадника, његових уредби као и сталних тврдњи да су водећи медији „непријатељи народа”.

Либерални медији су узвратили учесталим нападима на Трампову личност, на његове изабранике, његову политику па чак и на пословне активности чланова породице. Ти напади су не само очекивана критика конзервативних програма и политичких потеза, већ главни либерални листови објављују и колумне у којима се спекулише о Трамповом менталном здрављу и подобности да буде на положају. С друге стране, упркос свему томе, преовлађујуће расположење у јавности је на страни председника.

У походу на Трампа медијима су се придружили преостали сенатори и конгресмени демократа. Њихов план за изборну 2018. (бирају се Представнички дом и трећина састава Сената), изгледа да је супротстављање републиканцима и Трампу приликом сваког гласања, потврђивања сваког именованог функционера и о сваком питању без обзира да ли за то има разлога или не.

Три главне теме које ускоро доспевају на дневни ред Конгреса биће Трампови предлози за замену Обаминог система здравственог осигурања (,,Обамекер”), велика реконструкција федералног пореског система и попуна једног упражњеног места у Врховном суду. Засад је познат предлог Беле куће за новог судију, док се о реформама здравственог и пореског система само спекулише.

Водећи медији изузетну пажњу посвећују и Трамповим обећањима из изборне кампање. На веб-сајту „Вашингтон поста” постављен је и „семафор Трампових обећања”, где стоји да их је као кандидат дао „више од 280”, од чега се на „семафору” прати одабраних 60. Треба међутим бити фер и подсетити да је „Пост” на сличан начин пратио и „40 кампањских обећања” које је током своје две изборне трке дао и Барак Обама, мада са мање публицитета и фанфара.

Неки политички мудраци овде сматрају да су неке од националних подела резултат чињенице да је Трамп постао председник захваљујући победи у електорском колеџу, док је, насупрот томе, Хилари Клинтон у укупном броју освојених гласова имала предност од три милиона, што значи да је већи број бирача наклоњен демократама.

Треба међутим имати у виду да у новембру републиканци нису освојили само Белу кућу, већ и већине у оба конгресна дома, а поврх тога њихови су гувернери у 33 од 50 савезних држава и имају већину у 32 локалне скупштине, што значи да имају контролу како на федералном нивоу, тако и у већини држава.

Трамп и његова партија су овим потврдили да могу да победе на изборима. Сада, пак, треба да покажу да могу успешно да владају.

About this publication