Gör som New York för att stoppa skjutningarna
DEBATT. På 25 år har antalet skjutningar i New York gått ner med 85 procent. Den totala brottsligheten i New York har på 25 år minskat med 78 procent. Även om antalet brott är högre än i Sverige finns det anledning för oss att studera New Yorks utveckling. Själv har jag åtskilliga gånger fått träffa ledning i New York-polisen.
Tunnelbanekontroll viktig del
Dock har brottsligheten ökat något sista året, bland annat har skjutningarna gått upp med fem procent sedan i september förra året. Orsaken är uppenbar: Den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio har drivit igenom att det inte längre ska vara möjligt att ställas inför rätta för att ha plankat in på tunnelbanan eller ha hasch för eget bruk i fickan. Det innebär att långt färre visiteras och att man därmed hittar färre vapen.
När det nya systemet för brottsbekämpning infördes – under borgmästaren Rudi Giuliani och polischefen Bill Bratton – började det med tunnelbanekontroll. Den som plankade arresterades, ställdes inför jourdomstol och visiterades. Det visade sig att var tionde hade vapen på sig. Det var ett första steg för att minska antalet vapen i staden.
Digital ljudkontroll
Just för att bekämpa skjutningarna – det som är aktuellt för Sverige – har man infört ”ShotSpotters”, tiotusentals närmaste osynliga små ljudsensorer som satts upp i de elva polisdistrikt där skjutningarna är vanligast. Rent tekniskt är det en digital kontroll. När ett skott avlossats tar det mindre än en halv minut innan man pejlat in exakt var det skett. Datorerna gör också en omedelbar analys av vilken sorts vapen som använts.
Det har medfört att man också fått koll på skjutningar som inte lett till att någon skadats, men att man därigenom kunnat gripa personer som har vapen och som kan ses som potentiella mördare.
Polisen har satt upp cirka 12 000 dolda kameror. Dessutom har man avtal med de butiker som har kameror. Omedelbart efter skottet börjar man filma. Möjligheterna att direkt veta vad som skett och ha bilder av de skyldiga är stora.
Lokalkännedom är effektivt
Utmärkande för New Yorks polisorganisation är att den – i motsats till den svenska centraliserade polisen – är starkt lokalt förankrad i tämligen små distrikt. Man rekryterar poliser som talar språk som är vanliga bland minoriteter i området. De förutsätts också arbeta länge i samma distrikt. Det gör att poliserna ofta känner igen många i området, vilket ökar möjligheten att hitta brottslingarna.
Dessutom sitter drygt 50 poliser i reserv på polishögkvarteret och kan när som helst rycka ut när något allvarligt händer.
Alla är överens om att Sverige behöver fler poliser. Det är emellertid tämligen tomt på polishögskolorna och det kommer att ta tid innan polistätheten ökar. Det skulle dock gå fort att satsa på avancerad teknik och lära oss av den digitala insats som New York-polisen gjort.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.