Trump’s Bluffing Does Not Help Anymore

<--

Bluf helpt niet meer. Nu het dodental in de VS als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot tegen de duizend zal ook de Amerikaanse president Donald Trump het onder ogen moeten zien: de epidemie zal het land hard treffen. En hoewel het virus van buiten kwam, wijst veel erop dat de gevolgen veel groter zijn door foute beleidskeuzes. En door een slecht stelsel van zorgverzekeringen en sociale zekerheid dat mensen bepaald niet aanmoedigt de eigen ziekteverschijnselen onder ogen te zien.

Voor de goede orde: vrijwel alle landen in de wereld kampen met de gevolgen van het virus en geen land heeft een sluitende methode om het buiten de deur te houden. Een razendsnelle volledige afsluiting, zoals in sommige Aziatische landen is gebeurd, lijkt wel de uitbraak te beperken, al moet nog blijken of het virus in die landen niet weer opduikt als de restricties worden opgeheven. Zo’n afsluiting is hoe dan ook moeilijker te realiseren in Europese landen of de VS, met hun individualisme en bewegingsvrijheid.

Pasen

Maar het hielp niet dat Trump in eerste instantie deed alsof het leven en de economie in de VS gewoon door zouden gaan. En dat het virus de schuld van anderen was: van de Democraten, van China, van Europa. In de zwaarste crisis van zijn presidentschap heeft hij nu wel het internationale luchtverkeer grotendeels geblokkeerd en de noodtoestand uitgeroepen. Ook is er door het Congres een enorm financieel hulppakket in de steigers gezet en krijgen burgers sommige corona-zorgkosten vergoed. De kracht van het Amerikaanse politieke stelsel toonde zich bovendien in het feit dat deelstaten alvast eigen maatregelen namen. Maar nog steeds zegt de president dat rond Pasen (12 april) alles op veel plekken weer normaal kan zijn.

Dat is onzin. Vooral New York is zwaar getroffen, de helft van de besmettingen is daar vastgesteld. En gouverneur Andrew Cuomo windt er geen doekjes om: de rest van het land zal volgen. Want hoe rijk het land ook is: Amerikaanse werknemers lopen lang door met coronaklachten omdat ze bij ziekte niet of slechts kort worden doorbetaald. En omdat tientallen miljoenen niet verzekerd zijn tegen ziektekosten, laten die zich ook niet snel behandelen. Dat geldt niet alleen voor New Yorkers.

Trump en zijn Republikeinen hebben jarenlang systematisch de gang gefrustreerd naar een verplichte zorgverzekering voor iedereen, die onder Trumps voorganger Barack Obama was ingezet. Het zou heel goed zijn als op dit punt de Amerikanen de rangen sluiten, zodat in een rijk land als de VS een volgende gezondheidscrisis minder dramatisch uitpakt.

About this publication