Victorie diplomatica de proportii sau simplul noroc de a beneficia de un context istoric favorabil, altfel spus, de a fi acolo unde trebuie, cand trebuie, intrarea Romaniei sub scutul antiracheta este, fara indoiala, un lucru bun pentru Romania, din cel putin doua puncte de vedere.
In primul rand, este o garantie de securitate suplimentara, foarte importanta, pentru ca excede protectia pe care o asigura calitatea de membru al NATO.
De altfel, exista declaratii facute sub protectia anonimatului din cadrul Aliantei Nord Atlantice potrivit carora aceasta nu a avut nimic de-a face cu negocierile romano-americane in privinta scutului. Cateva intrebari nu pot fi totusi evitate.
Cine sa ne atace? E drept, in acest moment nu exista o amenintare directa impotriva Romaniei. Dar niciodata o tara NATO si UE nu se poate socoti cu totul in afara oricarui pericol.
Dusmanii civilizatiei occidentale nu lovesc neaparat tintele cele mai importante, ci pe acelea mai vulnerabile. Spania a platit scump intelegerea acestui adevar.
Avem bani pentru o investitie atat de consistenta (cateva miliarde de dolari, potrivit expertilor)? Daca vrem sa judecam lucrurile in logica saraciei si a pensiilor prea mici pentru un scut asa de mare, nu avem decat sa desfiintam armata, sa nu mai facem nicio investitie in tehnica militara si sa mizam pe pacifismul sau neimportanta noastra. Orice investitie este oricum mai usor de suportat decat pierderile, in primul rand in vieti omenesti, provocate de un eventual atac.
Merita sa stricam relatiile cu Moscova? Pentru a strica ceva e nevoie mai intai sa ai acel ceva, iar relatiile noastre cu Moscova nu au fost chiar minunate. Si fara scut tot de cele mai sumpe gaze naturale aveam parte.
Pana la urma, in fata unei oferte ca aceea americana in privinta scutului nu prea poti sa incerci o politica duala. Ori cu Washington-ul, ori cu Moscova. Cale de mijloc nu exista. Si cred ca oricum am lua-o Washington-ul e preferabil.
Sigur ca Moscova are motivele ei de nemultumire. Povestea cu caracterul pur defensiv al scutului este mai mult una pentru linistirea publicului. Nu trebuie sa fii militar ca sa intelegi ca acest caracter defensiv e, pana la urma, o chestiune de filosofie militara si politica, o filosofie ce poate fi, la o adica, schimbata. Racheta in sine poate fi folosita si defensiv, si ofensiv.
Dar sa observam ca reactia Moscovei nici nu este una furibunda, probabil si pentru ca se astepta la o asemenea miscare inca din toamna anului trecut. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a cerut explicatii Statelor Unite si a amintit de statutul zonei strategie a Marii Negre. Insa tonul este cu mult mai calm decat atunci cand scutul acoperea Polonia, mult mai apropiata geografic de Rusia si unul dintre cei mai mari adversari ai acesteia, fata de care polonezii au dezvoltat o adevarata obsesie.
In al doilea rand, aceasta implicare in proiectul scutului reprezinta o schimbare de statut a Romaniei atat in relatia cu Statele Unite, relatie care atinge cea mai mare intensitate din ultimii zeci de ani, dar si in general, pe plan mondial.
“Aceasta decizie schimba paradigma, devii relevant, ceea ce spui este important. Romania nu mai este la periferie”, afirma analistul militar Iulian Chifu. Sunt chiar multe pareri care sustin ca aceasta schimbare de statut ar putea avea un efect interesant inclusiv in relatiile bilaterale cu Rusia.
Din punct de vedere politic, al marii politici, povestea scutului ar putea fi o tema de meditatie si pentru Mircea Geoana. Propunerea oficiala a venit acum din SUA, insa palma a fost bauta in toamna, atunci cand a venit la Bucuresti vicepresedintele american Joe Biden.
Atunci Traian Basescu a primit de fapt binecuvantarea Casei Albe pentru un nou mandat si exista informatii ca in campanie sprijinul american a fost pe cat de discret, pe atat de consistent. Oare alegerea lui Barack Obama, in pofida unui avantaj pe care liderul PSD il avea, teoretic, din perioada cat a fost ambasador in SUA, n-o fi avut o legatura cu atractia prea mare pe care Moscova o exercita asupra lui Mircea Geoana?
Nu stiu cat i-a interesat pe americani vizita lui Mircea Geoana la S.O. Vantu, dat ma tem ca vizita secreta la Moscova i-a interesat teribil de mult.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.