New Era and Opportunity for Obama

Published in Sabah
(Turkey) on 8 November 2010
by Ömer Taşpınar (link to originallink to original)
Translated from by Esin Efe. Edited by Gillian Palmer.
The expected happened. The House of Representatives is now in the hands of the Republicans.

The result was worse than expected for the Democrats. They lost 64 seats altogether. The Republicans, on the other hand, have just won their biggest victory since 1938, when they gained 80 seats. In the Senate, they managed to win six seats from the Democrats. They now have 47.

These elections were widely discussed in the United States. The general consensus is that the people are punishing Obama for the bad economy. The nearly 10 percent unemployment rate was especially considered as a failure. The independents who voted for Obama in 2008 now gave him a lesson. So now we must ask: Where did Obama go wrong?

But before we blame Obama, it is important to remember a basic principle of American elections. In the U.S., especially in the midterm elections, less than half the population votes. This time was no different. Participation in the elections was only at 40 percent. In presidential elections, this increases to between 55 and 60 percent. There are a few reasons for low participation. The first is the general apathy among the people. This is especially true for the moderate middle class. For the moderate majority, there is no real difference between the Democratic and Republican Parties. They look at how the economy is going, and they do not think politics is a serious factor.

The low-income population cannot even find time to vote, since elections are always on Tuesdays in the U.S., yet Tuesdays are not declared an official holiday. Therefore, factory workers and others in the low-income group who do not have the luxury to take time off work do not have the time to go to their voting locations and wait in lines. I believe this situation substantially brings down voter participation. In the absence of the middle class and low-income demographics, the political stage is left to the lobby groups who can shout the loudest, and radical groups such as the “tea party” who want to set the political agenda. The “tea party” is a particularly interesting formation. Their main agenda is the economy; their biggest problem is the growing government debt due to services like health care. They regard Obama as a dangerous socialist. Populist formations such as this one can be very effective when they are well-organized. Indeed, the tea party played a serious role in the Republican Party’s victory.

Now let us go back to our initial question: Where did Obama go wrong? I think Obama made the biggest mistake by not emphasizing enough that they had “inherited ruins.” In the eyes of his detractors, it began to look like all the economic problems had begun in his term. However, most of the problems were rooted in the mistakes of the Bush administration. For example, the deficit had substantially increased during Bush’s term because of low taxes and high spending. In a very irresponsible move, Bush decreased taxes and increased social spending while the U.S. was at war on two fronts. Structural problems such as the mortgage crisis that triggered the financial meltdown also began in the Bush era. However, the public seems to believe that all these problems began with Obama. Obama should have followed a more effective communication strategy regarding this.

Now begins a new period for Obama. The House of Representatives is now in the hands of the Republicans, who must now share the political responsibility instead of just complaining. This is an opportunity for Obama. If the Republican majority tries to paralyze the budget and taxation issues and make things difficult, Obama should explain the situation to the people better and openly emphasize that those who created the economic crisis are up to their old tricks. If he does not do so, it will be he who loses again in the 2012 presidential elections.



Evet, beklenen oldu. Temsilciler Meclisi artık Cumhuriyetçilerin elinde.
Demokratlar korktuklarından daha da kötü bir sonuç aldılar. Toplam 64 sandalye kaybettiler. Cumhuriyetçiler 1938'de 80 yeni sandalye kazanma başarısı göstermelerinden bu yana en önemli seçim zaferini elde etmiş oldular. Senato'da ise Cumhuriyetçiler 6 sandalyeyi Demokratlardan almayı başardılar. Sayıları böylece 47 oldu.
Bu seçimler üzerine Amerika'da çok yazılıp çizildi. Ortak kanı ekonomideki kötü gidiş nedeniyle halkın Obama'yı cezalandırdığı yönünde. Özellikle yüzde 10 seviyesine yakın işsizlik oranı ciddi bir başarısızlık olarak görüldü. 2008 Başkanlık seçimlerinde Obama'ya oy veren bağımsız seçmenler bu sefer Obama'ya bir ders verdi. Bu durumda sormak gerekiyor: Obama nerede hata yaptı?
Ama bence Obama'yı suçlamadan önce, ABD'de seçimlerle ilgili temel bir konuyu hatırlatmak gerekiyor. ABD'de, özellikle ara seçimlerde, halkın yarısından azı oy kullanıyor. Bu sefer de durum değişmedi. Seçimlere katılım oranı sadece yüzde 40'ta kaldı. Başkanlık seçimlerinde bu oran yüzde 55-60 seviyesine çıkıyor. Bu düşük katılım birkaç nedene bağlı. Birincisi halkın fazla politize olmaması. Bu özellikle ılımlı orta sınıf için geçerli. Ilımlı çoğunluğun gözünde Demokrat veya Cumhuriyetçi parti arasında ciddi fark yok. Ekonomideki gidişe bakıyorlar ve siyasetin ciddi bir faktör olmadığını düşünüyorlar. Dar gelirli kesim ise oy kullanacak vakit bulamıyor. Zira ABD'de seçimler hep salı günleri yapılıyor ve seçimler için resmi tatil olmuyor. Durum böyle olunca fabrika işçisi veya işinden ayrılma lüksüne sahip olmayan dar gelirli kesim sandık başına gidecek ve de sırada bekleyecek zamana sahip değil. Kanımca bu durum seçime katılım oranını ciddi olarak düşürüyor.
Ilımlı orta sınıf ve dar gelirli kesim oy vermeyince siyasi arena sesi daha yüksek çıkan lobilere ve siyasi gündem belirlemek isteyen "Çay Partisi" cemaati gibi radikal grupların eline geçiyor. Özellikle bu "Çay Partisi" cemaati son derece ilginç bir toplumsal oluşum. Ana gündemleri ekonomi. Sağlık sigortası gibi hizmetler nedeniyle, devletin gittikçe büyümesi ve borç içinde olması en büyük dertleri. Obama'yı tehlikeli bir sosyalist olarak görüyorlar. Böyle popülist oluşumlar iyi organize olunca sandıkta etkili oluyorlar. Nitekim Cumhuriyetçi partinin siyasi zaferinde Çay Partisi ciddi rol oynadı.
Şimdi "Obama nerede hata yaptı" sorumuza geri dönelim. Bence Obama en büyük hatayı yeterince "enkaz devraldık" edebiyatı yapmayarak yaptı. Kendisini suçlayanların gözünde sanki ekonomik sorunlar hep onun döneminde başlamış gibi bir hava oluştu. Oysa sorunların çoğu bir önceki yönetimin, yani Bush yönetiminin, yaptığı hatalardan kaynaklanıyordu. Mesela bütçe açığı Bush döneminde düşük vergi-yüksek harcama nedeniyle zaten çok artmıştı. Amerika iki cephede birden savaş halindeyken, Bush son derece sorumsuz davranarak hem vergileri düşürdü hem de sosyal harcamaları artırdı. Finans sektöründeki çöküşü tetikleyen mortgage krizi gibi yapısal sorunlar gene Bush döneminde başladı. Oysa halkın gözünde bütün sorunlar Obama ile başlamış gibi bir hava var. Obama'nın bu konuda daha etkili bir iletişim stratejisi izlemesi gerekirdi.
Şimdi Obama için yeni bir dönem başlıyor. Temsilciler Meclisi şimdi Cumhuriyetçilerin elinde ve bu nedenle artık sadece şikâyet etmek yerine siyasi sorumluluğu paylaşmaları gerekiyor. Bu Obama açısından ciddi bir fırsat. Eğer bütçe ve vergi konularında Cumhuriyetçi çoğunluk sistemi paralize etmek ve işleri yokuşa sürmek isterse, Obama durumu halka daha iyi anlatarak ekonomik krizi yaratmış oranların şimdi tekrar görevde olduklarını açıkça vurgulamalı. Aksi takdirde 2012 Başkanlık seçimlerinde kaybedecek olan gene kendisi olacaktır.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Germany: Cynicism, Incompetence and Megalomania

Austria: Donald Trump Revives the Liberals in Canada

Mexico: EU: Concern for the Press

Mexico: The Trump Problem

Russia: Political Analyst Reveals the Real Reason behind US Tariffs*

Topics

Mexico: EU: Concern for the Press

Austria: Musk, the Man of Scorched Earth

Germany: Cynicism, Incompetence and Megalomania

Switzerland: Donald Trump: 100 Days Already, but How Many Years?

     

Austria: Donald Trump Revives the Liberals in Canada

Germany: Absolute Arbitrariness

Israel: Trump’s National Security Adviser Forgot To Leave Personal Agenda at Home and Fell

Mexico: The Trump Problem

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?