America Is Curtailing Spending

<--

In navolging van Europa gaan ook de VS bezuinigen. Aan de aanpak ligt helaas geen gedurfde visie ten grondslag.

Eindelijk is ook de Amerikaanse regering tot het inzicht gekomen dat er wat aan het immense begrotingstekort moet gebeuren. Royaal na alle Europese regeringen, die zich in de nasleep van de kredietcrisis daartoe gedwongen zagen, zet nu ook president Obama een koers van bezuinigingen in. Tot dusver was hij van mening dat de economie vooral moest worden gestimuleerd.

De timing van deze ommekeer valt niet zozeer economisch als wel politiek te verklaren. Het gaat nog altijd niet best met de Verenigde Staten: de werkloosheid is met 10 procent hoog, de economische groei is zwak. Dat waren tot voor kort argumenten om de economie op te peppen en die zijn nog altijd geldig. Maar het politieke krachtenveld in Washington is veranderd door de uitslag van de tussentijdse verkiezingen voor het Congres. Die dwingt Obama tot samenwerking met de op bezuinigingen beluste Republikeinen.

Dat er nu uiteindelijk toch gesneden gaat worden, is terecht gezien het overheidstekort. Dat loopt nog dit jaar op naar 1.600 miljard dollar, oftewel 11 procent van het bruto nationaal product. Dat zijn Griekse toestanden. Maar de VS moeten er ook voor waken niet te hard te gaan, omdat de groei nog fragiel is en die ook kapot kan worden bezuinigd.

De Republikeinen overschreeuwen zich momenteel – de plannen van Obama gaan hen lang niet ver genoeg. Dat hun eigen George Bush een degelijk fundament voor het overheidstekort heeft gelegd, wordt door hen gemakshalve vergeten.

De openingszet die de regering nu in een langdurig schaakspel met het Congres heeft gedaan, geeft niet blijk van een gedurfde visie. Zo blijven de exponentieel stijgende uitgaven voor de gezondheidszorg ten onrechte buiten beeld. Dat is een politiek taboe in de VS. Wat wel wordt voorgesteld, raakt vooral mensen met lagere inkomens en het onderwijs. Voor Obama zijn dat pijnlijke concessies.

About this publication