På Times Square i New York har stadens förvaltning ställt ut hundratals röda stolar och småbord i metall. Folk slår sig ned för att vila ut, samtala, titta på folklivet och de gigantiska reklamskärmarna, logga in på det avgiftsfria allmänna wifi-nätet, äta glass eller fika. Borden och stolarna står kvar på torget på natten. De samlas alltså inte upp för förvaring eller för att låsas fast vid stolpar, så att de inte kan stjälas eller användas som tillhyggen i slagsmål eller för att krossa skyltfönster med. Det var likadant när jag var här för ett år sedan.
Under de sena nattimmarna utgör de tomma stolarna, som staden uppenbarligen inte har ett behov av slå i kedjor, en försäkran om trygghet. Även om natten ökar ens vaksamhet, går man likväl över torget utan oro. Att nattbemannad polisstation återfinns något hundratal meter bort, ökar förnimmelsen av säkerhet.
Kontrasten mot Sergels Torg eller Kungsträdgården i Stockholm är slående. Och det handlar huvudsakligen inte om ordningsmaktens närvaro – poliser kan alltid jagas bort av en tillräckligt stor och aggressiv folkmassa.
Det finns andra orsaker till att metallstolarna står kvar på Times Square. Den enklast fångade faktorn är kombinationen av varuhandel och kommersiell kultur. Times Square är en marknadsplats – här torgförs globala varumärken och världsunika föreställningar. Torget är en knutpunkt för Broadways alla teatrar. För New Yorks politiska ledning är torget ett av stadens viktigaste landmärken. Politiska och kommersiella krafter har ett gemensamt intresse i att Times Square kan besökas under alla dygnets timmar och torget gavs därför en ordentlig ansiktslyftning under 90-talet.
Men att starka intressen vill dra åt samma håll räcker inte alltid till. De människor som varken är affärsmän, politiker eller tjänstemän i stadens förvaltning, alltså de flesta andra, måste också önska samma sak.
Den mer svårfångade faktorn är den känsla av samhörighet och social kontroll i det amerikanska samhället, som många har vittnat om i olika sammanhang. Känslan för det passande kommer till uttryck mycket klarare i USA, också på en så pass anonym plats som Times Square. Uppfattningen av vad som är socialt lämpligt och olämpligt, om plikter och skyldigheter, dekorum med ett gammalt samlingsord, är tydligare i ett samhälle där konservativa värderingar är starka. Till sådana värderingar hör också vikten av att bete sig och att inte skada vare sig privat eller allmän egendom.
Tvärs över gatan från de röda stolarna och borden, i korsningen 45th Street och Broadway, återfinns The Minskoff Theatre. Här spelas fortfarande musikalversionen av The Lion King, en typamerikansk berättelse om pliktetik och respekt för traditionella värderingar, för fulla hus varje dag sedan premiären 1997. Det var också här utanför som den misslyckade Times Square-bombaren Faisal Shazad parkerade sin bomb-bil den 1 maj 2010, medan det pågick en föreställning av Lejonkungen. Och hans avsikt var kanske också mer än att mörda så många som möjligt.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.