Lectia americana dupa 11 septembrie
Se implinesc peste doar cateva zile 10 ani de la momentul prabusirii turnurilor WTC din New York. Atentatele teroriste au reusit sa loveasca America asa cum niciun alt razboi, criza sau dezastru natural nu reusisera de-a lungul intregii sale istorii.
Imaginile din ziua de 11 septembrie 2001 cu cele doua avioane infigandu-se pe rand in cei doi zgarie nori cutremura la fel de mult si astazi. Asa cum imaginile cu turnurile gemene prabusindu-se rascolesc fiinta umana ori de cate ori sunt revazute.
In acest caz nu exista si nu va exista niciodata “prea mult” – lovitura teroristilor a fost atat de adanca incat ea nu a atins doar sufletul americanilor, ci impactul a ricosat pana la noi toti.
Ca unii chiar si dintre noi au gasit resurse pentru a se bucura de “palma” pe care “arogantii” de americani au incasat-o, asta e doar expresia animalitatii pure din unele specimene umane.
Si, totusi, in ciuda loviturii pe care au primit-o chiar in inima, cateva dintre simbolurile Statelor Unite ale Americii prabusindu-se pentru totdeauna (si aici nu vorbim doar despre cele doua cladiri ale WTC), americanii demonstreaza de ce au devenit ceea ce sunt inca in prezent – o forta mondiala nascuta in doar cateva secole din aproape nimic.
Nu datorita banilor, nu pentru constructiile lor care au sfidat gravitatia si au zgariat norii si nu multumita economiei care a globalizat intreaga productie mondiala au ajuns Statele Unite ceea ce sunt astazi.
Modul in care americanii si-au reconstruit Ground Zero si, mai ales, felul in care si-au rescris istoria de dupa 11 septembrie 2001, amenajand Memorialul si Pavilionul chiar pe locul unde in urma cu 10 ani se inaltau turnurile gemene, e cea mai buna dovada a spiritului care anima aceasta natiune. El nu poate fi infrant nici cu o armata de avioane pline de teroristi si nu poate fi ingenunchiat indiferent cat de multe cladiri vor reusi dusmanii civilizatiei sa doboare.
Exista, desigur, atat de multa propaganda in filmele aniversare realizate de americani cu ocazia aniversarii a 10 ani de la atentatele teroriste din N.Y. pe cat exista in general in industria americana de film, media si in politica. Este adevarat.
Cliseele clasice ale lumii de peste Ocean se pastreaza si in filmul lui Steven Spielberg despre aniversarea a 10 ani de la prabusirea gemenilor WTC. Exista insa ceva, dincolo de clasicul bine care invinge raul. Exista o lectie pe care americanii au invatat-o pentru prima oara in scurta lor istorie.
11/09 i-a invatat pe americani ce inseamna durerea, ce inseamna sa comemorezi, sa iti plangi victimele. Dar, mai presus de orice, 11 septembrie 2001 i-a invatat ce inseamna a fi muritor. Fara a fi loviti cu adevarat vreodata in ceea ce aveau mai drag si scump, Pearl Harbor fiind o prea indepartata durere (la propriu si la figurat), atacul terorist din inima New York-ului si prabusirea cladirilor WTC a reprezentat un nou inceput pentru Statele Unite ale Americii.
Ceea ce teroristii au crezut ca le vor lua americanilor s-a dovedit a fi un castig urias. Doar asa locuitorii Americii au astazi un loc mai incarcat de istorie, de sens si semnificatie – Ground Zero – mai mult decat oricare altul. Pe locul fostelor turnuri gemene, americanii au invatat sa priveasca si in jos. Acolo, spiritul american se inalta acum si in adancime. Intr-un fel, Ground Zero a devenit astazi locul cel mai reprezentativ si mai emotionant al Americii.
Spatiul unde s-au prabusit constructiile formeaza un simbol care este mai valoros decat orice si-au inchipuit americanii ca detin. Este mandria lor cea mai mare. Este lectia pe care o pot oferi lumii. Mesajul lor este ca nicio lovitura, oricat de dureroasa ar fi, nu te poate dobora definitiv. Oricat de mult te-ar ingenunchea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.