The Technology Giants Put Their Principles to One Side

<--

Teknikjättarnas vd:ar sätter sina principer åt sidan

Direktörerna för USA:s största teknikföretag sluter nu upp bakom Donald Trump. Under ett möte på Vita Huset fick Trump-administrationen beröm av direktörerna för Apple, Microsoft, Google och Amazon. Det är nu tydligt att Silicon Valley-ledarnas liberala principer ställs åt sidan när det ska göras affärer med regeringen

Vita Huset bjöd i veckan in USA:s ledande teknikföretag till en informell ny organisation som kallas American Technology Council, USA:s teknikråd. Ett dussintal direktörer för ledande teknikjättar som Apple, Microsoft, Alphabet (där Google ingår) och Amazon deltog vid mötet.

Överraskande nog gick flera av dessa inflytelserika ledare ut med helhjärtat beröm till Donald Trumps administration. Mötet tyder på att det är dags att omvärdera synen på Silicon Valley som en liberal motkraft till Trumps administration.

Även under Barack Obamas tid som president bjöds USA:s ledande teknikföretag regelbundet in till Vita Huset för att diskutera hur Washington och Silicon Valley kunde hjälpas åt. Företrädare för teknikjättar som Apple, Google och Amazon pratade då inte bara om tekniska lösningar för en mer öppen och effektiv regeringsapparat, utan man förespråkade även en gemensam liberal vision om USA:s framtid. Silicon Valley-ledarna var måna om att inte bara framställa sig som affärsmän, utan som ledare för en humanitär revolution, där man delade Obamas åsikter i frågor som rörde exempelvis migrationspolitik, HBTQ-rättigheter och klimatpolitik.

Sedan Donald Trump blev president har det anordnats stora protester och demonstrationer runtom i Silicon Valley mot Trumps politik. Tusentals anställda på teknikföretagen har demonstrerat mot Trumps klimatpolitik och hans inreseförbud mot muslimska länder. En enkätundersökning av tidningen The Atlantic tidigare i år visade att inte en enda vd på ett femtiotal teknikföretag i Kalifornien röstat på Trump (det finns ett fåtal exempel på Silicon Valley-ledare som öppet står bakom Trump, som Oracles vd Larry Ellison och Facebooks Peter Thiel ).

Men efter ett halvår med Trump som president verkar man ha bytt tonläge på dessa företag. Under veckans möte med American Technology Council, som leddes av Trumps svärson Jared Kushmer, var tonläget från direktörerna gentemot Trump-administrationen överväldigande positivt.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att ske en enorm explositon av nya möjligheter under er administration, sade Eric Schmidt, vd för Alphabet, där Google ingår.

Trump själv inledde mötet med att lova en “omfattande förändring av den federala regeringens tekniska verksamhet”. Bortsett från en kommentar av Apples vd Tim Cook, som påpekade att många av hans anställda är nervösa över förändring i invandringspolitiken, hördes ingen märkbar kritik mot Trumps kontroversiella politik.

På den högerextrema sajten Breitbart News, som under det senaste halvåret utvecklats till Trumps personliga propagandaplattform, fick mötet den tacksamma rubriken: “Tim Cook, Eric Schmidt och Jeff Bezos hyllar Trump-administrationen efter teknikmöte”.

För de som länge har sett på Silicon Valley som en liberal kraft i USA är det här en överraskande utveckling. Mötet tycks ha bekräftat att teknikbranschens cyniker hade rätt när de påstod att dessa företagsledare i själva verket är ointresserade av de liberala principer de gärna lyfter fram i marknadsföring, under påkostade produktlanseringar och konferenser.

Det återstår att se hur de anställda på företagen kommer att hantera denna utveckling. Som geografisk region är Silicon Valley en av de mest progressiva och liberala platserna i USA. I presidentvalet röstade omkring 80 procent på Hillary Clinton i städer som Palo Alto och Mountain View, där många av dessa företag har sina högkvarter. Omkring hälften av alla framgångsrika teknikföretag i regionen har startats av invandrare.

Veckans möte måste ses som en enorm PR-kupp för Trumps administration och inte minst för hans rådgivare Jared Kushner, som ledde mötet. Kushner försöker framställa sig som en moderat kraft i Trump-administrationen, trots att han i praktiken inte gjort något för att förhindra sin svärfars många kontroversiella politiska beslut.

Under ett tal presenterade Kushner en ambition att påbörja en ny era av öppenhet i regeringens relation gentemot medborgarna.

– Vi kommer att lansera en rad nya start-ups inom statlig teknik som gör oss till globala ledare för transparens och lyhördhet inför medborgarna, sade Kushner.

Hans påstående rimmar inte alls med verkligheten. Trumps administration har varit den mest hemlighetsfulla och minst öppna i USA:s moderna historia.

Jason Chaffetz, en avgående republikansk kongressledamot, rasade på tisdagen åt Trump-administrationens totala brist på respekt för demokratiska principer om öppenhet i förhandlingsprocessen för nya lagar.

– Jag ser en byråkrati som inte vill att sanningen ska uppdagas och som bara visar långfingret till kongressen, sade Chaffetz till Washington Post.

Under Trumps tid som president har kongressens republikaner i hemlighet förhandlat om att upphäva Obamas sjukvårdsreform, med en radikal ny lag som enligt neutrala analyser kommer att innebära att omkring 24 miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkring. Samma dag som teknikmötet i Washington ägde rum gick dråpligt nog Vita Husets pressavdelning ut med ett besked att man hädanefter förbjuder filmkameror, fotografer och all form av ljud- och bildinspelning från Vita Husets dagliga presskonferenser. Trump har i sin tur verbalt trakasserat journalister och beskrivit USA:s samlade nyhetsmedier som “folkets fiende”. Det är ett beteende vi förknippar med bananrepubliker, snarare än med världens mäktigaste demokrati.

Att Vita Husets stab i ett sådant läge skryter om att vara globala ledare för öppenhet och transparens blir fullkomligt absurt. Det verkligt häpnadsväckande är att ingen från de stora Silicon Valley-företagen protesterade mot det uppenbara hyckleriet.

Teknikjättarnas vd:ar verkar så ivriga att samarbeta med Trump-administrationen att de är redo att ställa sina liberala och humanitära principer åt sidan.

Det är inte olagligt att tacka nej till möten med Donald Trump. En koalition av organisationer som arbetar för att bekämpa HIV/Aids har exempelvis nyligen beslutat att bojkotta Vita Husets inbjudningar, efter att Trump själv slopade väsentliga bidrag till deras arbete och även plockade bort en avdelning om bekämpning av HIV från Vita Husets hemsida. Att Silicon Valley-ledarna lojalt dyker upp när Trump hör av sig tyder på att man inte riktigt menar allvar med sina principer.

About this publication