Sweden Democrats Probably Want To Cheat Like Trump

<--

SD vill nog gärna fuska som Trump

En auktoritär tsunami över världen

LEDARE

Om det amerikanska presidentvalet vore fritt och rättvist så skulle Donald Trump med all sannolikhet förlora. Därför gör han sitt bästa för att det inte ska bli fritt och rättvist.

Sedan flera månader undergräver han trovärdigheten i valresultatet genom att påstå att poströster öppnar för fusk. Han har minskat resurserna till Postverket för att hindra förtidsröster från att nå fram i tid och republikanerna arbetar för att få bort oppositionens väljare från vallängden.

Stoppa rösträkningen

I flera av vågmästarstaterna kontrollerar Republikanerna delstatskongressen och just nu spekulerades det i att de inte kommer att godkänna valresultatet om Joe Biden vinner. Särskilt om Trump på valdagen upprepar anklagelserna om valfusk eller kräver att rösträkningen stoppas.

Att Donald Trump inte tänker låta sig avsättas i ett demokratiskt val borde inte förvåna någon. I Ryssland valdes Vladimir Putin 2000 och riggade snabbt systemet för att sitta kvar. I Ungern valdes den lika auktoritäre Viktor Orbán i landets sista fria val 2010. Han ändrade sedan konstitutionen och vallagen och går inte att avsätta.

Kan han lyckas?

Sedan murens fall verkar vi i väst leva i vanföreställningen att historien bara går åt ett håll, framåt mot demokrati. Men den går snarare i vågor, och just nu rullar en auktoritär tsunami över världen.

Frågan är inte om Donald Trump tänker försöka valfuska. Frågan är om han lyckas.

Bli heller inte förvånade om SD försöker med samma sak i Sverige om de skulle få makt. Redan förra valet avslöjade SVT att partiet riggat en Facebookgrupp för att rapportera om “valfusk”, alltså samma strategi som Donald Trump för att undergräva valresultatet. På SD-nära hemsidor berättades sedan om hur en dansk “valobservatör”, Michael Aastrup Jensen, i hårda ord sågade valet.

Historien var fejk, han var inte valobservatör utan högerpolitiker från Randers på Jylland. Men rekordmånga anmälningar om valfusk, över 400, skickades in efter valet.

Manualen öppen

– De började prata redan i vintras om riggade val. Det ligger i hela alt-right-kontexten att misstro systemet, sa Christer Mattsson, expert på naziströrelser vid Segerstedtinstitutet, till Expressen.

2018 hade varken SD eller övriga extremhögern någon verklig makt att fiffla med valresultatet. Men hur blir det i framtiden? Manualen ligger öppen framför oss.

Kan det vi ser hända i USA även hända här?

About this publication