Trump Is the Democrats’ Life Preserver

<--

טראמפ הוא גלגל הצלה לדמוקרטים

הנשיא לשעבר טראמפ מזיק לעצמו אלקטורלית • בשיטת הבחירות האמריקנית תבוסת הרפובליקנים מובטחת, ועימה, למרבה הצער, תבוסת התנועה העממית

חוסר ההצלחה של הרפובליקנים להשתלט על הסנאט בארה”ב, והרוב הדחוק בלבד שרכשו בבית הנבחרים, יכולים להיחשב תבוסה, בהתחשב בנתוני הפתיחה.

הנשיא הדמוקרטי ביידן אינו פופולרי בלשון המעטה, גם לא בקרב בוחרים דמוקרטים ועצמאים. הוא תשוש גופנית, וחלק מהופעותיו מעוררות מבוכה. הוא לא נקט מדיניות נבונה באוקראינה. פרצה שם מלחמה הרסנית, העלולה לסכן את הביטחון ואת הכלכלה של המערב כולו. והאסון האסטרטגי הזה בא אחרי תבוסה משפילה באפגניסטן.

במערב מתפתח משבר חמור של אינפלציה, גם בגלל המלחמה באוקראינה. מדיניות אנרגיה שנקטה ארה”ב לפני המלחמה, בגלל אדיקות סביבתית, ביטלה את עצמאותה האנרגטית. במערב כולו מתחולל משבר אספקה ומחירים, המכה בתעשייה, בתחבורה ובחימום. האזרחים האמריקנים חשים במשבר בכל ביקור בתחנת דלק.

רבים בארה”ב מתקוממים נגד מתקפת התרבות והחינוך הפרוגרסיבית, הגבולות הפרוצים למהגרים ומשבר הפשיעה בכל הערים שהדמוקרטים מנהלים. כל זה יצר נמר אלקטורלי שהפחיד מאוד את הדמוקרטים, ולבסוף התגלה שהנמר אינו אלא חתלתול שיציק להם קצת בוועדות חקירה מביכות בבית הנבחרים.

ייתכן שכל הכישלונות, ושערוריות שאולי ייחשפו, יגרמו למפלגה הדמוקרטית להחליף את ביידן בבחירות לנשיאות ב־2024. אבל לא מהנמנע שהם לא יפילו אותה מהשלטון, כי יש לדמוקרטים פוליסת ביטוח: דונלד טראמפ. ההסתערות על בניין הקונגרס בינואר 2021, אחרי נאומו באתר סמוך, עדיין משפיעה על הבוחר האמריקני שבין הימין והשמאל שם. טראמפ הוא בעיניו איום משטרי. לכן כשלו עכשיו רוב מועמדי טראמפ באותן המדינות שבוחר זה הוא המכריע בהן, והוא בוודאי יכריע גם את המערכה על הנשיאות ב־2024. טראמפ מזיק לעצמו אלקטורלית, והדבר הומחש שוב זה עתה כשאירח שני אנטישמים לארוחת ערב בביתו. לא רק היהודים התקוממו. טראמפ נוטה לדרוך כך ברגל גאווה על מוקשים פוליטיים.

למרות הבדלים חשובים, אפשר להשוות את השפעת ההסתערות על הקונגרס להשפעה של רצח רבין אצלנו. ההסתערות בוֹדדה, ולמעשה נִטרלה את התנועה העממית שיצר טראמפ בתוך המפלגה הרפובליקנית, כמו שרצח רבין דחה את הדה־לגיטימציה להסכמי אוסלו. אמנם נתניהו נבחר למרות הרצח ובגלל הפיגועים, אבל זמן רב רעיון שתי המדינות עוד נותר דומיננטי. רק כעבור שנים של פיגועים נחלשה אחיזתו בדעת הקהל. ההשפעה של רצח רבין היתה אחד הגורמים העיקריים לעיכוב. יש משותף לשני המקרים, עם כל ההבדלים: גם במקרה האמריקני וגם בזה הישראלי הותקפה הממלכתיות עצמה, והציבור בישראל ובארה”ב הגיב להתקפה בעוצמה.

אמנם טראמפ היה מוצלח מאוד במינוף כוח פוליטי מן ההפקרוּת החברתית שאפיינה את שלטון הרפובליקנים והדמוקרטים לפניו. הוא הציג מדיניות חוץ ופנים למען נפגעי המדיניות של הנשיאים לבית בוש והנשיאים הדמוקרטים קלינטון ואובמה. טראמפ הצליח לייסד תנועה עממית חזקה שהשתלטה ועדיין שולטת על חלק גדול מהמפלגה הרפובליקנית, והביאה אליה תמיכת רבים מאלה שהסדר הכלכלי־חברתי הניאו־ליברלי היכה בהם.

אולי יעניין אותך גם

אבל טראמפ כשל בניסיונו לשמור על שלטונו במערכת הבחירות של 2020, בגלל התבטאויות פוליטיות מזיקות ביותר לאורך שנות נשיאותו עד לשפל בנאומו בינואר 2021. ההתנהלות הזאת תדון את התנועה העממית שהוא יסד לכישלון.

הרפובליקנים נמצאים כעת בנחיתות מבנית: טראמפ עודו שולט על נתח גדול ממפלגתם, ולכן רק איחוד כוחות יחסום אותו בבחירות המקדימות בשנה הבאה. אבל גם אם יתרחש איחוד כזה, קרוב לוודאי שהוא יהיה אנטי־עממי, ולכן יגרום לתומכי טראמפ להתלכד סביבו ב”מפלגה שלישית”. בשני המקרים, גם כשטראמפ בראשם וגם כשהוא מולם ב”מפלגה שלישית” עממית – בשיטת הבחירות האמריקנית תבוסת הרפובליקנים מובטחת, ועימה, למרבה הצער, תבוסת התנועה העממית.

About this publication