When compared to the United States, the continuous societal tension which Turkey experiences as a result of lifestyle differences and social engineering is much more sensational. However, American politics is experiencing a period of extreme polarization. In fact there are some very striking similarities between American and Turkish politics. In the past few years both countries have been experiencing a large-scale rupture on both a political and societal level. In both countries there is a bitter struggle between the party in power and the opposition. The most important areas in this ideological battle are the print and visual media.
As I've mentioned before in my writing, in the United States if you watch a little Fox News you will be given the impression that Obama is a Muslim socialist dictator. On the other hand, MSNBC, the choice of the Democrats, doesn't shy away from showing the Republicans as a fascist party. Another similarity between the United States and Turkey is the constant feeling of being in an election. Local, national, presidential and midterm elections mean that as soon as one election ends, another one begins.
In my opinion, the societal and political dynamics don't tell the entire story. To understand the increasing tension in both nations it is important to look at the economy. Obama, who despite the poor economy won the 2012 election with unexpected ease, is experiencing the most difficult days of his political career. Despite the fact that the economy is showing small signs of recovery, the unemployment rate refuses to drop. Obama's Social Security and health care reforms in this polarized atmosphere are being portrayed by the minority Republicans in an exaggerated manner as the "creeping steps of socialism." On the other hand, the relative recovery of the U.S. economy is being threatened by budget cuts and the Federal Reserve’s indication that it will pursue a tighter monetary policy.
When we look at Turkey, there is a similar situation. Behind the political tension there is a struggling economy. The Turkish economy, as a result of its high trade deficit, is on fragile ground. The trade deficit, which is related to energy and raw material imports, has not yet reached dangerous levels thanks to an inflow of hot money.
The Fed flooded the entire world with liquidity in the past few years with its implementation of extremely low interest rates and flexible monetary policy. If the chairman of the Fed signals for higher interest rates, global liquidity is going to decrease. In emerging markets like Turkey an outflow of hot money has already been going on for a while. Only an implementation of high interest rates would cause this outflow of hot money to stop. This situation is pumping up the political tension in Turkey because it will create serious problems related to high interest rates, the rate of growth, production and unemployment.
Turkey will hold its local election in March 2014, at a time when these serious problems start to emerge in the economic sector. And these local elections will be an important indicator of what is to come in the next 10 years. The Justice and Development Party's performance in the election will determine the calculations in parliament and if there will be a change to the presidential system in Turkey. What is the most important factor in determining the potential vote? The economy, of course. The election held in 2009, the last time the Turkish economy was giving alarm signals, saw the Justice and Development party take 39 percent of the vote. However, two years later in the general election, with a strong economy, their percentage of the vote increased to 50. For this reason it is important not to look at the polarization in the U.S. and Turkey from solely a political and sociological standpoint. It is also helpful to examine it from an economic perspective.
ABD ve Türkiye'de toplumsal kutuplaşma
WASHINGTON
Her ne kadar Türkiye'de "yaşam tarzı" ve "toplum mühendisliği" meselesi nedeniyle sürekli canlı olan toplumsal gerginlik ABD'ye oranla daha sansasyonel şekilde yaşanıyorsa da, Amerikan siyasetinde de benzer bir kutuplaşma söz konusu. Aslına bakılırsa, ABD ve Türkiye arasındaki siyasi dinamiklerde ciddi benzerlikler var. Son yıllarda her iki ülkede de hem siyasi hem de toplumsal boyutta ciddi kırılmalar yaşanıyor. Her iki ülkede de iktidar ve muhalefet arasında acımasız bir mücadele mevcut ve bu ideolojik mücadelenin verildiği en önemli alan yazılı ve görsel medya.
Daha önce bu köşede ifade ettiğim üzere, ABD'de biraz FOX TV seyretseniz, Obama'nın Müslüman ve sosyalist bir diktatör olduğu izlenimini edinebilirsiniz. Demokratların tercihi MSNBC ise Cumhuriyetçileri bir Faşist parti gibi göstermekten çekinmiyor. Başka bir benzerlik her iki ülkenin de sürekli seçim havası içinde olması. Yerel, genel, başkanlık, ara dönem derken adeta bir seçim bitiyor diğeri başlıyor.
Kanımca sadece toplumsal ve siyasi dinamikler bu kutuplaşmayı anlatmaya yetmiyor. Her iki ülkede de siyasette artan tansiyonu anlamak için ekonomiye bakmak gerekiyor. 2012 seçimlerini kötü giden ekonomiye rağmen beklenmedik derecede rahat kazanan Obama şimdi siyasi hayatının en zor günlerini yaşıyor. Her ne kadar ekonomi cılız bazı canlanma sinyalleri verse de, işsizlik oranı bir türlü düşmüyor. Obama'nın güçlendirmeye çalıştığı sosyal devlet ve sağlık sigortası sistemi bu ortamda Cumhuriyetçi muhalefet tarafından abartılı şekilde "sosyalizmin ayak sesleri" olarak görülüyor. Öte yandan, ABD ekonomisindeki göreceli canlanma şimdi bütçe kesintileri ve FED'in sıkılaşma sinyalleri veren para politikası nedeniyle tehdit altında.
Türkiye'ye baktığınızda benzer bir manzara var. Siyasi gerilimin arkasında zorlaşan ekonomik dinamikler var. Bilindiği gibi Türk ekonomisi, verdiği yüksek cari açık yüzünden kırılgan bir yapıya sahip. Enerji ve hammadde ithalatına bağlı olan bu cari açık, küresel likidite, yani sıcak para akışı sayesinde tehlikeli boyutlara ulaşmıyor.
FED'in son yıllarda uyguladığı aşırı düşük faiz ve esnek para politikası bütün dünyaya likidite pompaladı. Şimdi yeni FED başkanı faizleri artırma sinyalleri verirse küresel likidite azalacak. Türkiye gibi yükselen pazarlardan sıcak para çıkışı zaten bir süredir yaşanıyor ve bu sıcak para çıkışı ancak yüksek faiz uygulanırsa duracak. İşte bu durum Türkiye'de siyasi gerginliği daha da pompalıyor çünkü yüksek faiz, kalkınma hızı, üretim, işsizlik gibi konularda ciddi sorun yaratacak.
Türkiye 2014 Mart yerel seçimlerine ekonomik dinamiklerde bu tür ciddi sorunların oluşmaya başladığı bir konjonktürde girecek. Ve bu yerel seçimler önümüzdeki 10 yıla damga vuracak önemde. AK Parti'nin performansı Çankaya hesapları ve Başkanlık rejimi gibi konularda belirleyici olacak. Peki, oy potansiyelini belirleyecek en önemli unsur ne? Tabii ki ekonomi. Türk ekonomisinin en son alarm sinyalleri verdiği 2009'da yapılan yerel seçimlerde AK Parti yüzde 39 oy almıştı. Ama iki yıl sonraki 2011 genel seçimlerinde, ekonomi iyi giderken, oylar yüzde 50'ye çıkmıştı. İşte bütün bu nedenlerle ABD ve Türkiye'deki toplumsal kutuplaşmaya sadece siyasi ve sosyolojik değil biraz da ekonomi perspektifinden bakmakta yarar var.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link
.
Elon Musk’s recent push to launch a new nationwide party ... not only comes off as pretentious but also sets a fundamentally new trend in U.S. politics.