All Abandon Trump as Biden Lies Low

<--

Alla överger Trump bara Biden sitter still

Trogna republikaner har börjat mullra

LEDARE

President Ronald Reagan kan närmast beskrivas som en Jesuslik karaktär för det republikanska partiet. Inte nog med att han vann makten – han vände dessutom samhällsklimatet i en tid då kristna och konservativa allt mer trodde att deras värderingar var döende. Tiden och det politiska livet under det sena amerikanska 70-talet skildras både krasst och magiskt i HBO-serien Mrs America, släppt i våras.

Sedan Reagans avgång 1989 har varje republikansk presidentkandidat haft honom som måttstock. Man väntar på Reagans “second coming”.

Trump blir Reagans motsats

Välvilligt inställda medier och partiaktiva har gjort sitt bästa för att likna Donald Trump vid Reagan. Man kan förstå varför. Båda har rötter i kändisskap, TV och film. Båda är minst sagt minnesvärda talare. Båda kliver in på den politiska scenen när progressiva krafter och rättighetsrörelser dominerar medielandskapet.

Så det blir en särskild kontrast när Reagan används som stilförebild för att nu göra ner Trump. Reagans klassiska kampanjfilm för sin andra mandatperiod – Morning in America – har blivit “Mourning”, alltså sorg, “in America”. Och det är inte vilka som helst som sprider filmen: det är andra republikaner.

The Lincoln Project, som nu fyller både sociala medier, TV och den Trump-vänliga kanalen Fox med sitt kampanjmaterial grundades i december. De stödjer öppet Joe Biden, och vill att andra republikaner ska göra samma sak. Grundarna har lång erfarenhet av republikansk politik, men de kommer från kända antitrump-läger. En har jobbat för den nu döde senatorn John McCain, en annan för Mitt Romney, som själv deltog under sommarens Black Lives Matter-protester.

Kan inte ignorera uselheten

Trumps hela presidentskap har byggt på att republikaner ser mellan fingrarna på hans sämsta sidor för att få sin del av kakan när det kommer till ekonomin, sociala frågor och domarutnämningar av högsta domstolen. Men nu kan det vara slut med det. De usla delarna tar över.

Dels ser republikanerna ut att försvagas kraftigt i säkra fästen som Texas och Arizona, men framförallt tappar man röster bland USAs pensionärer. Det är hanteringen av coronakrisen och arbetslösheten som fäller Trump.

I vanliga fall brukar politiska ledare sitta säkra i en kris. I osäkra tider väljer väljare det säkraste man har – den sittande makten. I Trumps fall ser det ut att bli tvärtom. I opinionsmätningarna leder Joe Biden mer fler procent än vad någon presidentutmanare gjort sedan mätningarna startade. Pensionärerna är, med rätta, rädda för coronasmittan. Andra i regel trogna republikanska väljare är oroliga för arbetslösheten.

För republikanska hökar blir det allt svårare att välja börsen och Wall Street, som trots coronan ligger stabilt, när distansen till vanliga människors vardag har blivit avgrundsdjup.

About this publication