Trump Is Preparing for Civil War within His Own Party

<--

ANALYSE: Trump lægger op til borgerkrig i sit parti

I sin første tale som ekspræsident kræver Trump loyalitet og udrensning hos Republikanerne. Det er godt nyt for præsident Biden.

Der har været stille fra USAs tidligere præsident Donald Trump, siden han forlod Det Hvide Hus i en helikopter 20. januar.

Hans Twitter-megafon er tvangslukket. Det samme er hans Facebook-side. Efter fire år, hvor Trump har været allevegne hele tiden, har stilheden nærmest været rungende.

Derfor var Trumps første officielle tale søndag på en konservativ politisk konference i Florida ventet med spænding. For måske ville ekspræsidenten her løfte sløret for, hvordan han ser sin politiske fremtid.

Stiller han op igen? Og hvilken rolle ser han for sig selv i Det Republikanske Parti? Svarene var næsten givet på forhånd.

Trump er Trump – valgnederlag eller ej.

Går stadig imod fakta

Trumps tale på CPAC-konferencen i Orlando gjorde det lysende klart, at Trump stadig holder fast i fantasien om, at han er blevet frasvindlet en sikker valgsejr. Al fakta beviser det modsatte.

Han fastslog, at han stadig er lederen af Det Republikanske Parti og ikke har planer om at stifte et nyt parti.

Og han mere end antydede, at han overvejer at stille op igen ved præsidentvalget i 2024.

Samtidig tændte han lunten til en bombe under partiet ved at understrege, at han vil kaste sin støtte bag kandidater, som vil udfordre republikanere i Kongressen, der ikke er Trump-tro nok.

For eksempel de medlemmer af Repræsentanternes Hus, som stemte for at gennemføre den seneste rigsretssag mod Trump for hans rolle i angrebet på Kongressen – og de republikanske senatorer, som stemte for at dømme Trump.

Lægger op til borgerkrig

Det var Trump, som vi har set ham så ofte i de sidste fire år – ude efter hævn over partifæller, som efter hans mening ikke er loyale nok.

Med andre ord lægger Trump op til en borgerkrig i Det Republikanske Parti, for det er ikke kun en lille håndfuld medlemmer af Kongressen, der nu lægger afstand til Trump.

Det er den magtfulde mindretalsleder i Senatet og de fakto partileder, Mitch McConnell, og en række andre fremtrædende republikanere i Kongressen.

Det vil sige, at ved midtvejsvalget om to år vil Republikanerne ikke kunne nøjes med at fokusere på at slå deres demokratiske modstandere. De vil sandsynligvis være midt i et internt opgør om, hvem der tegner partiet – og det stadig er Trump og de kandidater, som han støtter, eller om det er traditionalisterne på McConnells fløj.

Den splittelse blev understreget af de centrale personer i partier, som ikke var til stede ved CPAC konferencen. Senator og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney var blevet bedt om at holde sig væk, efter at han igen stemte for at dømme Trump ved rigsretssagen i januar.

Men heller ikke tidligere vicepræsident Mike Pence eller tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, som begge ses som mulige præsidentkandidater for Republikanerne i 2024, deltog i Orlando.

Så splittelsen hos Republikanerne er nu udstillet for verden. Og det er godt nyt for Demokraterne og præsident Joe Biden. En modstander, som har travlt med at slås med sig selv, er alt andet lige lettere at overvinde.

About this publication