Trump’s Clear Message: Someone Has To Leave the Republicans – But It Will Not Be Me

<--

Trumps klare budskab: Nogen skal forlade Republikanerne – men det bliver ikke mig

01.03.2021

Ekspresanalyse af Niels Bjerre-Poulsen

”Savner I mig ikke allerede?” lød Donald Trumps åbningsreplik på CPAC-konferencen. Det var der tydeligvis mange, der gjorde. At dømme efter, hvilke udsagn der vakte størst jubel, savnede flest tilsyneladende hans ad hominem-angreb på politiske modstandere. Der var jubel, når han gentagne gange lod forstå, at USA’s nuværende præsident Joe Biden er dement og ikke fatter, hvad der foregår omkring ham. Der var begejstring, da Trump ved navn nævnte alle Republikanere, der havde stemt for at dømme ham i rigsretssagen, og afslutningsvis sagde: ”let’s get rid of them!”

Det underliggende budskab var: Det Republikanske Parti er fortsat HANS parti, og at han er stadig nøglen til succes ved valgurnerne. Trump ville gøre det klart, at han VAR og ER partiet, og måske selv stiller op igen i 2024 – for at vinde ”for tredje gang”. Denne gentagelse af ”Den Store Løgn” – at det i virkeligheden var ham, der vandt præsidentvalget i 2020 – var stort set det mest subtile i Trumps lange tale.

Han gjorde det tidligt i talen klart, at han ingen planer havde om at stifte et tredje parti. Hvis nogen skulle forlade det Republikanske Parti, var det hans kritikere – ikke ham. Partiet skulle ikke lede efter en fremtid uden ham, som flere ledende Republikanske politikere ellers har talt om den seneste måned.

I påfaldende grad var talen en variation af den tale, han holdt, da han i 2015 kom ned ad rulletrappen i Trump Tower og bekendtgjorde, at han nu var præsidentkandidat. Det nye var, at han efter eget udsagn havde løst alle USA’s problemer langs den sydlige grænse – illegal immigration, narkotikasmugling, indsmugling af børn – og at Joe Biden på mindre end en måned atter havde ødelagt det hele. Antallet af illegale immigranter, der nu ikke alene sneg sig over grænsen, men blev inviteret og hjulpet på vej af Biden, gik hurtigt i talen fra at være ”tusinder” til at være ”titusinder”, for minuttet efter at være ”millioner”. USA havde ikke bare sanctuary cites – hele landet var under Biden blevet forvandlet til et sanctuary country. Under Trumps ledelse havde princippet været ”America First” – nu var det ”America Last”, bedyrede han.

Resten af talen bragte tilhørerne ud i alle de kendte afkroge af Trumps parallelunivers – til præsident Bidens afvisning af videnskab; til vindmøller, som skader miljøet osv.

Men noget var alligevel forandret. Selv om påstandene – og løgnene – var velkendte, og publikum var særdeles velvilligt indstillet, så var det, som om Trumps personlige, og uden tvivl dybfølte, forurettelse over at have tabt valget lå som en dyne af tristesse over hele talen. Ikke engang de lange opremsninger af fiktive politiske bedrifter kunne fjerne indtrykket af, at det var en taber, der talte.

About this publication