The Japanese have been taking incremental steps in the way the United States wants them to. The New Military Strategy Document, which was made public last Friday (Dec. 16, 2010), envisages the shifting 10 years of the heavy armor currently stationed in northern Japan to the south. Japan will also downsize the number of its tanks from 600 to 390 and abolish some of its artillery units, while getting more submarines and fighter aircraft as a part of its new strategy.
What this should be telling us is that, although they have not signed yet a peace agreement since World War II ended, Japan does not perceive Russia as a threat anymore, whereas China is becoming more and more of a cause for concern. The other issue that raises concerns in Japan is the exacerbation of the conflict on the Korean Peninsula. Japan’s preferences indicate a shift from military structuring for preventing occupation of the country toward a new structuring for objectives overseas.
Why Is Japan Important?
Despite the disagreement with the Obama administration over the future of the American military base on Okinawa Island, the Japanese government not only stopped challenging the existence of an American military base in the face of American reactions, but has also shown signs of taking additional strategic steps in line with American officials. There are three short-, mid- and long-term military objectives that the U.S. expects Japan to do: In the short term, Washington expects Japan to participate in joint military exercises with South Korea and the U.S. by sending soldiers, thereby joining the U.S.–South Korea “alliance” as the third force. In the mid-term, the U.S. wishes the repeal of an anti-armament clause in the Japanese constitution so that Japan can re-arm. And finally, the long-term expectation the U.S. has of Japan is Japan’s identification of China as its priority threat and its entrance into full defense cooperation with the U.S. against China in the Far East and Pacific.
There are two reasons for these American expectations: First, Japan’s military support would ease, to a great extent, the American navy’s task of controlling a large area stretching from the Malaka Straits to Hawaii. Because the U.S. sees China’s recent steps to empower its navy as a serious threat to American interests in the Asia-Pacific region, the U.S. wants to enlist Japan in the north while it draws Australian support for the South Pacific. The second reason is economic. Economists argue that for the United States to close its immense budget gap, it needs to reduce its defense expenses. If indispensable reductions in defense budget are not made from 2012 onward, the amount of interest to pay the internal debt is predicted to exceed the defense budget in 2018. The Obama administration has withdrawn American soldiers from Iraq in large part to cut these expenses, yet the increase he commanded in the number of soldiers in Afghanistan does not help the overall cut. On the other hand, about 2.25 million people are full-time employers in military-related jobs. When thousands of companies that work with the Pentagon are added to that number, it is understandable that there are concerns over potential increases in unemployment were the defense expenses to be cut.
Weapons Sales
This is why, just like during the Cold War years, the American administration finds it very important to sell advanced and expensive defense systems to “friendly countries” so as to turn the American military-industrial complex into a profitable instrument. The billion-dollar weapons deals with the Gulf countries, the development of a missile defense project, having the NATO countries accept the project, their efforts to sell Turkey eight-billion-dollar missile defense systems and exaggerating the Iranian threat are parts of this goal. In this vein, the U.S. wants Japan to institute a strong navy and air force and buy, of course, American weapons while doing so.
At this point, a contradiction, which sometimes leads to arguments in Congress and causes clashes between weapons producers and various lobbies, surfaces. While weapons producers lobby for the removal of legal hurdles before advanced weapons sales to China, which they see as a vast market, others who wish to see a weaker China object to such weapons sales. If the U.S. cannot overcome its extant budget problems, the United States could sell Japan and South Korea weapons while entering the Chinese weapons market at the same time, just like they did during the Iraq–Iran War (1980–1988). This should catch none of us by surprise.
Çin’in Japonya tarafından tehdit olarak algılanmasını ABD istiyor
Japonya adım adım ABD’nin istediği yolda ilerlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü (16 Aralık 2010) Tokyo yönetimi tarafından açıklanan Yeni Askeri Strateji belgesi, halen ülkenin kuzeyinde konuşlanmış bulunan ağır silahların, 10 yıl içinde güneye kaydırılmasını öngörüyor. Ayrıca Japon savunma güçlerinin elinde bulunan tank sayısının 600’den 390’a düşürülmesi, bazı topçu birliklerinin lağvedilmesi, buna mukabil, çok sayıda gelişmiş denizaltı ve savaş uçağı edinilmesi de yeni stratejinin parçaları.
Bu durum, İkinci Dünya Savaşı’nın fiilen bitmesinden bugüne kadar aralarında bir barış antlaşması imzalanmamış olmasına rağmen, Japonya’nın Rusya’yı artık bir tehdit olarak görmediğini, Çin’in ise Tokyo için giderek artan bir kaygı unsuru haline geldiğini açıkça gösteriyor. Japonya’yı endişelendiren bir diğer konu ise Kore yarımadasında yaşanmakta olan gerilimin tırmanışa geçerek yayılması. Japonya’nın tercihleri, ülkenin işgalini önlemeye dönük askeri bir yapılanmadan, deniz ötesi amaçlara yönelik bir yapılanmaya doğru bir dönüşümü de ortaya koyuyor.
JAPONYA NEDEN ÖNEMLİ?
Bir süre önce Obama yönetimiyle, Okinawa adası üzerinde bulunan Amerikan askeri üssünün geleceğiyle ilgili bir anlaşmazlık içine girmiş olmasına rağmen, Japon hükümeti, hem ABD’nin tepkisinin bir sonucu olarak bu üssün varlığını sorgulamaktan vazgeçti, hem de uzunca bir süredir Amerikalı yetkililerin istediği yönde stratejik adımlar atmaya başladı.
ABD’nin Japonya’dan askeri aslanda kısa, orta ve uzun vadede karşılanmasını istediği üç temel beklentisi var:
Washington kısa vadede, Japonya’nın halen ABD ve Güney Kore birliklerince yürütülen askeri tatbikatlara asker göndererek katılmasını, böylece Kuzey Kore’ye karşı bu iki ülkenin oluşturduğu “ittifak”a üçüncü bir taraf olarak dâhil olmasını bekliyor.
Orta vadede ABD Japon Anayasası’ndaki, gelişmiş bir ordu kurmayı yasaklayan maddenin değiştirilmesini ve Japonya’nın silahlanmasını istiyor.
ABD’nin uzun vadedeki beklentisi ise Japonya’nın Çin’i öncelikli tehdit olarak belirlemesi ve Uzak Doğu ve Pasifik’te Çin’e karşı ABD ile tam bir savunma iş birliği içine girmesi. ABD’nin bu beklentilerinin iki önemli sebebi var:
Birincisi, Japonya’nın vereceği askeri destek, Malaka Boğazı’ndan Hawaii’ye kadar uzanan çok geniş bir alanı kontrol etmeye çalışan Amerikan donanmasının işini kolaylaştıracak. Çin’in son zamanlarda, özellikle deniz kuvvetlerini güçlendirmek için attığı adımları, kendisinin Asya-Pasifik bölgesindeki çıkarları için ciddi bir tehdit olarak değerlendirmeye başlayan ABD, güney Pasifik’i Avustralya’nın desteğiyle denetlemeye çalışırken, kuzeyde de Japonya’ya ihtiyaç duyuyor.
İkincisi ise ekonomik. İktisatçılar, ABD’nin olağanüstü meblağlara ulaşan bütçe açığını kapatabilmesi için savunma harcamalarında mutlaka kısıtlamaya gitmesi gerektiğini düşünüyorlar. Eğer, 2012’den itibaren savunma bütçesinde gerekli indirimlerin yapılmasına başlanmazsa, ABD bütçesinden iç borçlar için ödenmekte olan faiz miktarının 2018’de savunma bütçesini geçeceği hesaplanıyor. Obama yönetimin bir yandan Irak’tan asker çekerek bu harcamaları kısmaya çalışırken diğer yandan da Afganistan’daki birliklerinin sayısını artırması, askerî harcamaların istenilen şekilde kısılmasına yardımcı olmuyor. Diğer yandan, ABD’de yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi tam zamanlı olarak askerî alanda istihdam edilmiş durumda. Buna bir de Pentagon’la iş yapan binlerce şirketi eklediğimizde, ABD’nin savunma harcamalarını kısmasının, ABD’de istihdam daralmasına yol açmasından da endişe ediliyor.
SİLAH SATMAK İSTİYOR
Böyle olunca da, Soğuk Savaş yıllarında olduğu gibi, Amerikan askeri-endüstriyel kompleksini kârlı bir kazanç aracına dönüştürmenin peşinde koşan ABD yönetimi, gelişmiş ve pahalı savunma sistemlerini “dost ülkelere” satmayı çok önemsiyor. İran tehdidinin abartılması suretiyle, Körfez ülkelerine milyarlarca dolarlık silah satılması, Füze kalkanı projesinin geliştirilip, NATO ülkelerine kabul ettirilmesi, Türkiye’ye 8 milyar dolarlık milli füze savunma sistemi satılmaya çalışılması gibi girişimler hep bu yöndeki çabaların birer parçası. Bu bağlamda ABD, Japonya’nın da bir an önce güçlü bir donanma ve hava kuvveti kurmasını, bunu yaparken de kendisinden silah satın almasını istiyor.
Bu noktada ABD’de silah üretenlerle, çeşitli lobileri karşı karşıya getiren ve Kongre’de zaman zaman tartışmalara sebep olan bir çelişki de su yüzüne çıkıyor. Silah üreticileri, çok büyük bir pazar olarak gördükleri Çin’e gelişmiş silah sistemleri satılmasını yasaklayan yasal düzenlemelerin kaldırılmasını isterken, Çin’in güçlenmesini istemeyen çevreler buna karşı çıkıyor.
Mevcut bütçe sorunlarını aşamaması durumunda ABD’nin, tıpkı İran-Irak savaşı sırasında olduğu gibi, bir yandan Japonya ve Güney Kore’ye silah satarken, diğer yandan da Çin silah pazarına girmesi sürpriz olmamalı.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link
.